Jdi na obsah Jdi na menu

               Oddílová brigáda na Pikovické jehle
  Každý horolezecký útvar potřebuje čas od času svoji údržbu a letos došlo i na naší klubovou skalku v Dolním Posázaví, kterou spravujeme už od roku 1995.

  oddilova-akce-pikovicka-jehla.jpg

historické foto - oddílová brigáda v minulém století

  Trochu oživím historii našeho správcovství - v roce 1999 Pexeso vrtá otvory do odpadlého bloku na nové umístění info-tabule, v dubnu 2001 je pořádána oddílová brigáda (5 účastníků) na výstavbu přístupové cesty a schodů vzhůru východní strží ke kolejím Posázavského pacifiku. V roce 2002 je pod vrcholem umístěna pamětní deska k Jogínově tragickému umrtí, v roce 2004 je umístěn menší kříž na vrcholu, opraveno poničené upevnění vrcholové krabice, v říjnu 2007 je umístěn na vrcholku Jehly kovový nosník a na něm styčen vrcholový kříž, v roce 2008 je novou technologií lepení umístěn borhák do údolky a dodán slaňovací řetěz nad V. stěnu. V roce 2010 společnost Outdoor Discovery s.r.o provedla opravu schodů a v roce 2014 proběhla další oddílová brigáda. Poslední větší akcí byla oddílová brigáda v roce 2015 s využitím grantu ČHS na údržbu skal a na podzim vylepšení přístupu po navigaci pomocí řetězu (tzv.klettersteig). Následně proběhla velká oprava železniční tratě s výměnou svržku i dřevěných pražců a starý podklad z drceného štěrku byl nekompromisně shozen dolů ze svahu! Výstupová cesta k nástupům V a S stěny se proto proměnila v suťové pole a tak jsme letos zažádali o nový grant na údržbu skal. V roce 2022 byl neznámými(hornopožáreckými) lezci nahrazen starý kříž novým, stejně velkým vrcholovým křížem. A jsme konečně v roce 2023.

fsc_0387.jpg

  Letos se nás sešlo pod Jehlou 11 účastníků (Dan, Pexeso, Venca, Peťas, Hardy, Tom, Tobiáš s babičkou, Sylva, Regina a Jana s kamarádkou), počasí nám docela přálo i když pár kapiček spadlo a došlo i na opékání buřtíků na ohňíčku, které nám přinesl náš předseda a byla to podařená žranice.

fsc_0377.jpg

  Byla vyčištěna východní strž od vegetace, zavrtáno pár borháků na přijištění pomocí lana a nataženy dva 15ti metrové řetězy a zhotoveno 16 akátových schodů mezi nimi.

 

                        Odvedl se pořádný kus práce za kterou všem ještě jednou děkuji!

                                                                                                                      správce Dolního Posázaví - Venca  Obrazek

P.S. Do budoucna se plánuje dokončit dolní části výstupové stezky od bivaku k řetezům (schodům).

 

Náhledy fotografií ze složky Oddílová brigáda na Jehle 2023

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář