Jdi na obsah Jdi na menu

               Oddílová brigáda na Pikovické jehle
  Každý horolezecký útvar potřebuje čas od času svoji údržbu a letos došlo i na naší klubovou skalku v Dolním Posázaví, kterou spravujeme už od roku 1995. Trochu oživím historii našeho správcovství tím, že volně naváži na článek "Pikovická jehla a H.K.Stáří Praha" z roku 2006. Matně si pamatuji, jak jsem oslovil horolezecký svaz, tenkrát ještě sídlící ve starých Nuslích, konkrétně neslavně proslulého předsedu Jirku Skanderu a tím to všechno 26.6.1995 začalo.
 V červenci 1996 byla usazena vrcholová schránka s knížkou, vyčištěna vegetace ve spodních částích údolních stěn, zřízena informační tabule a vložen horolezecký průvodce, ručně osazen první expanzivní borhák v půlce jižní stěny nad balkonem a postupně jsou vyměňovány staré skoby z druhé poloviny 70let minulého století.

dsc_6206.jpg

 V roce 1999 Pexeso vrtá otvory do odpadlého bloku na nové umístění info-tabule, v dubnu 2001 je pořádána oddílová brigáda (5 účastníků) na výstavbu přístupové cesty a schodů vzhůru východní strží ke kolejím Posázavského pacifiku. V roce 2002 je pod vrcholem umístěna pamětní deska k Jogínově tragickému umrtí, v roce 2004 je umístěn menší kříž na vrcholu, opraveno poničené upevnění vrcholové krabice, v říjnu 2007 je umístěn na vrcholku Jehly kovový nosník a na něm dominantní vrcholový kříž, v roce 2008 je novou technologií lepení umístěn borhák do údolky, dodán slaňovací řetěz nad východní stěnu. V roce 2010 společnost Outdoor Discovery s.r.o provedla opravu schodů V.strže, vložena už patá vrcholová knížka(originál ČHS), nově zalaminován doplněný průvodce do vývěsky...

dsc_6238w.jpg

  Letos se do brigády zapojilo 11 účastníků (Jarda, Pexeso, Piňda, Anička, Venca, Peťas, Sylva, Jana, Lenka, Simča, Vendulka a pes Jackie), počasí nám přálo a podařilo se pomocí motorové pily odstranit větší stromy stínící Hladkou stěnu a otevřelo nové možnosti lezení. Nad navigací bylo vyčištěno okolí bivaku od náletových dřevin(křovin), vyčištěna dolní údolka a zhotoveno asi 15 schodů. Odvedlo se kus poctivé práce za kterou všem ještě jednou děkuji!

                                                                                                                      správce Dolního Posázaví - Venca  Obrazek

P.S. Do budoucna je ještě naplánováno pomocí "horolezeckých značek" usnadnit přístup ke skalám a vytvoření přístupové feráty pomocí řetězu od Sázavy vzhůru k nástupům cest a dokončení horní části stezky(schodů) ke kolejím.

 

Náhledy fotografií ze složky Oddílová brigáda na Jehle 2014