Jdi na obsah Jdi na menu

Novinky z Posázaví

  Je toho docela hodně co mě upoutalo a překvapilo při mé podzimní návštěvě Pikovické jehly, ale začnu příspěvek o naší oddílový skálce trochu obšírněji. Na začátku roku jsem požádal ČHS o grant vypsaný na údržbu skal 2015 a uspěl lépe než v roce 2003, kdy byla uspokojena jen polovina žadatelů a to jen v těch známějších oblastech.

grant.jpg

Peněz na údržbu a vylepšování lezeckých podmínek v oblastích není nikdy dostatek, ale zdá se, že současná ekonomická situace ČHS není vůbec špatná a dá se toho účelně využít. Následovalo sepsání smlouvy se svazem a práce se mohla rozeběhnout. Chtěl jsem původně přístupovou cestu po navigaci pojmout trochu velkoryseji, ale po konzultacích s odborníky z oboru(klubu) jsem zvolil jednodušší variantu ukotvení řetězu. V měsíci červnu proběhla klubová brigáda na Jehle, kdy se hlavně prořezávala drobná vegetace, ale došlo i na několik pořádných stromů před Hladkou stěnou a bivak u nástupů údolní stěny se pěkně prosvětlil a vytvořila se solidní zásoba dřeva na oheň. Zde bych chtěl ještě jednou všem, kdo dorazili, poděkovat - díky za odvedenou práci!dsc_2041.jpg
  45.týden 2015: Měl jsem nějaké zprávy o chystané výluce na trati č.210 Posázavského pacifiku, ale takový rozsah prací jsem opravdu nečekal. Už když jsem dorazil na parkoviště v Pikovicích jsem byl překvapen trojící stojících autobusů a tam si přečetl podrobnosti výlukového jízdního řádu a po příchodu na zastávku Petrov u Prahy jen koukal na to staveniště. Přejezd, který se nedá přejet, nové lampy, perón na cimprcampr a všude povalující se stavební materiál. Když jsem po rozorané louce od divokých kanců došel k přístupové V.strži, tak jsem narazil na zasypanou cestu odpadem ze starého železničního lože. Železniční trať má nový zvýšený podklad z drceného štěrku, nové koleje s betonovými pražci.... Co se ajznpoňákům nehodilo, tak šlo dolů ze svahu! Horní část výstupová cesta k nástupům V a S stěny se proměnila v suťové pole a bude potřeba její sanace.dsc_2072.jpg 

  46.týden 2015: Začala práce na budování přístupové cety (tzv.klettersteig A, Via Ferrata F) vyvrtáním bodů postupového zajištění a zalepení třech borháků(10x80mm) patronami Fischer RM10.

dsc_2260.jpg 

  47.týden 2015: Dokončení prací, ten řetěz byl fakt docela těžký a pronesl se, zalepení mailonek proti zcizení řetězu a celková dokumentace vytvořeného díla.

   Díky příznivému podzimnímu počasí a profesionálnímu nářadí šla pracovní činnost na Pikovické jehle jedna báseň a užíval jsem si to. Na příští rok jsem si naplánoval vylepšit štandy novými řetězi a pokročit ve výměně postupového jištění lepenými borháky.

                                                                                                                             správce Píkovické jehly Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Pikovická jehla 2015