Jdi na obsah Jdi na menu

Nový kříž na Píkovické jehle

                Píkovická jehla si to zaslouží - 28.10.2007

Na významné státní výročí - Den vzniku samostatného československého státu jsme umístili na vrcholu Jehly důstojný monument dějin tohoto skalního útvaru, který určitě neunikne pozornosti horolezců, ale ani turistů, kteří zde začínají nebo končí pochod na Posázavské stezce na protějším břehu Sázavy.

Ať žije

Jedná se o profesionálně vyrobený a důkladně usazený dřevěný kříž na vrcholu Píkovické jehly. Do otvoru v nosníku ještě přibude borhák na zajištění se.

detail uložení kříže

Vynaložené úsilí zůčastněných - Křižáka, Pexesa, Piňdi a Venci v podobě výroby kříže, odvrtání a odsekání skály, zabetonování nosníku a stopoření díla se podařilo.

Pexeso s Křižákem

Díky všem, kteří se na tom podíleli!

Pomohlo k tomu i předem avizované pěkné podzimní počasí a tak největší dřinou byla doprava benzínové centrály v krosně (přes 20kg) pod skálu. Dokonce se ještě stihl zavrtat a zalepit nový borhák pod vrcholem pro slanění východní stěny. Na celém přejištění oblasti se bude pokračovat v příštím roce.

Obrazek

Také musím poukázat na článek o databazi Skalní oblasti ČR v nové Montaně, kde Petr Jandík dává Píkovickou jehlu příkladem.

Nový kříž s pozadím

Po týdnu byla provedena kolaudace kříže a nového borháku (vše bez závad) na vrcholu Jehly a výtvor zdokumentován - zde.

                                                                                                                                                      správce Píkovické jehly

 

Náhledy fotografií ze složky Pracovní akce na Píkovické jehle

Komentáře

Přehled komentářů

Správce Jehly - Podzimní Píkovická jehla

Zrovna koukám na fotky (na fotopapíře 10x15 a 13x18cm) pořízené při kolaudaci a říkám si, že jsme ten kříž měli pojistit, jak je pěknej! Přijďte na schůzi a uvidíte.

Správce Pikovické jehly - Není nad reál!

Jelikož ten den začal zimní čas a práce jsme tam měli dost, tak jsem nestihl na závěr udělat nějaký snímek (celek) kříže s Jehlou. Tento víkend tam asi zajedem s HonzouM a něco nafotím.

Petr - dobrá práce!

Je ale škoda, že není jediná fotka toho přírodního skvostu s novou korunou. Budu tam muset udělat výlet.