Jdi na obsah Jdi na menu

Historie správcovství

Píkovická jehla a H.K.Stáří Praha

historický snímek Jehly s vory na Sázavě Začátek správcovství H.K.Stáří Praha na skalním útvaru Píkovická jehla v oblasti Dolního Posázaví se datuje od 26.6.1995. Píkovická jehla je zdaleka viditelný skalní útvar s dřevěným křížem na vrcholu na který vede asi dvacet výstupů střední až nižší obtížnosti. Výstup krátkou náhorní cestou (NC za II.) se dá uskutečnit bez lana, zato jižní stěna poskytuje dvou­délkové lezení v údolní stěně přes bříška, kouty a zářezy (Pravá a Levá údolní cesta). Lezecky nejhodnotnější je východní stěna s pěkným plotnovým lezením (Anorganické rendez vous za víc jak 6 UIAA), kdežto útvary Hladká stěna, Skřítek, Žlutá stěnka a tři Věžky na východ od sestupové strže nejsou v současnosti vůbec navštěvované.

Jehla od Z V červenci 1996 byla usazena vrcholová schránka na vrcholu a vyčištěna od vege­tace spodní část údolky. Dalším počinem byl krátký článek v Mon­taně 5/96 o skalách v Dolním Posázaví s fotografií Píkovické jehly. Byla zřízena informační tabule dole u bivaku, vložen do ní průvodce a jako první nově vytvořené jištění, byl zasazen borhák na polici ve středu údolní stěny sloužící jako štand (součastně i jako slanění k nástupům v jižní stěně).

Od roku 1997 jsou postupně vyměňovány staré zrezivělé skoby od prvovýstupů z druhé poloviny 70.let minulého století za expanzivní borháky firmy Pestr v Levé údolní cestě, Anorganickém rande vou, Plíživém tangu… V červnu se koná první oddílová akce H.K.Stáří Praha zde na Jehle, které se účastní 14 členů klubu a začíná tradice srazů, která přetrvává do současnosti. V příloze Mladé Fronty Dnes vychází 27.10.1998 článek redaktora-horolezce Jakuba Turka propagující lezení na Píkovické jehle. I když se jedná o menší horolezecký útvar na jaře 1998 je už knížka výstupů zcela zaplněna zápisy, což značí o časté návštěvnosti v průběhu celého roku. V dubnu 2001 je pořádána oddílová brigáda na výstavbu přístupové cesty a schodů vrcholová knížka vzhůru vý­chodní strží až ke kolejím Posázavského pacifiku. Pod vrcholem jsou umístěny dvě pamětní desky z nich jedna je vzpomínka na tragicky zesnulého dlouholetého člena H.K.Stáří i Mládí – Jiřího Satrapu Jogína.

V květnu 2002 je vyměněna poškozená vrcholová schránka a informační tabule je přemístěna na odpadlý balvan dole pod Jehlou. Dokonce jsme se zúčastnili grantu vyhlášeného ČHS v roce 2003 na údržbu skal v lezecky atraktivních oblastech.

V létě 2005 je nově upevněna vrcholová krabice a aktualizovány nové výstupy v info-tabuli, kterých za období mého správcovství vzniklo jen kolem deseti. Na Jehlu nevedou sportovní cesty vhodné pro výkonnostní lezce, ale jsou zde možnosti lezení pro rekreační a začínající lezce a k nácviku vkládání postupového jištění.

Oblast Dolního Posázaví byla zatím jen stručně popsána Igorem Novákem v 1.díle Nepískovcových skal v Čechách a proto jsme se rozhodli pro nové zpracování průvodce.

                                                                                                                                  správce Píkovické jehly – září 2005

Home

 

Náhledy fotografií ze složky Píkovická jehla 2006