Jdi na obsah Jdi na menu

20let s Pikovickou jehlou

  Skalní útvar Pikovická jehla(také Pikovický komín) se zrodila někdy na konci 19.století za přispění krumpáčů, lopat a dynamitu při stavbě Posázavského Pacifiku(dnes žel. trat číslo 210 – Praha – Vrané – Čerčany s odbočkou na Dobříš). V historických pramenech jsem se dopátral, že stavebně nejobtížnější úsek tratě Skochovice-Davla-Jílové dlouhý 14km se stavěl od ledna 1898 do jara 1900. Takže rodný list této skály bude asi z roku 1899 a věk nějakých mladistvých 117let. Horninou jejího složení je vyvřelý ryolit, dacit a jejich tufy jílovského pásma. Vulkanická hornina světlé šedé barvy obsahuje přes 70% SiO2 a leze se po tom dobře.

logo-final-w.jpg

  První vážné horolezecké dotyky zde nastaly v druhé polovině 70.let minulého století hlavně zásluhou nadějného pražského lezce Pavla Schwarze, který za nevyjasněných okolností zahynul jako 22letý v roce 1979 v Himalaji. Naše oddílové správcovství na Jehle se datuje od června 1996 a touto vzpomínkou bych chtěl volně navázat na článek "Pikovická jehla a H.K.Stáří Praha" z roku 2006.

p1140326.jpg

 Je toho docela dost, čím se můžeme pochlubit o čem svědčí i slušná návštěvnost tohoto skalního útvaru poblíž Pikovic v Dolním Posázaví. Nově byla osazena info-tabule dole u nástupu údolních cest a zabetonována vrcholová knížka. Do nově vznikající databáze Skalní oblasti ČR evidující skalní objekty a výstupy jsme vložili sektor Dolní Posázaví s naší Jehlou. Jednou z nejvýznamějších změn na Pikovické jehle, která je viditelná už z daleka je výměna starého a menšího vrcholového kříže(podzim 2007) za nový profesionálně vyrobený a důkladně usazený impozantní dřevěný kříž z tesařské dílny Křižáka, Pexesa a Piňdi.

jehla-5.11-015.jpg

  Následující rok se začalo s výměnou expanzivních borháků za lepené fixní jištění podle nových technologií - vrcholový řetěz se slaněním do V.stěny a borhák v půli údolky. V roce 2010 nám pomohla s opravou přístupových schodů V.strží firma Outdoor Discovery s.r.o. Tradiční akci spojenou s výročím založení našeho klubu Stáří Praha a začátků spravcovství zde nahradily v posledních létech zimní akce Prvního slanění - Hore zdar na Jehle a dokonce se to v létech 2011 a 2016 i povedlo. 

dsc_6238w.jpg

  Za velké oddílové účasti proběhla v roce 2014 brigáda při které došlo k vyčištění přístupu od Sázavy, prořezání údolní stěny a k opravě schodů. Vloni  se to zopakovalo a na podzim byl natažen 18metrový řetěz přístupové feráty navigací, díky přiklepnutému grantu ČHS na udržbu lezeckých oblastí. Další pracovní činností zde bude výměna všeho postaršího jištění a nahrazení lepenými borháky a dopracování nově vznikající databáze skal ČR na webu ČHS.

P.S. Poděkování patří všem, kteří pomáhali při vylepšování lezeckých podmínek na této naší oddílové skalce.

                                                                                            jaro 2016 - zaznamenal správce Pikovické jehly  Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Oddílová brigáda na Jehle 2015

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář