Jdi na obsah Jdi na menu

 Na filmový festival do Teplic n.M. se v rámci oddílových akcí nejezdí pravidelně(2010, 2014), ale letos jsem návštěvu plánoval s časovým předstihem a možná i díky tomu, že si první rok užívám seniorské období se to podařilo. V Teplicko-adršpašských skalách jsem zde byli před měsícem a prochodili skalní města, ale zdejší krajina se jen tak neokouká a dalo by se zde courat celý rok. Škoda jen, že je to trochu dále od Prahy. Původní itinerář byl ten, že si zarezervujem chatičku v kempu Bučina, ale vše bylo obsazeno a tak jsme nakonec skončili na parkovací a stanovací louce nahoře za školou.

stitched_001w.jpg

 Doba, kdy se stanovalo přímo v parku u hřiště je nenávratně pryč, ale zase to přináší menší hlukovou kulisu při bigbeatových koncertech do dvou do rána. Přijeli jsme v pátek dopoledne, místa všude na parking a stan dostatek, ale lístky do kina na besedu s Márou Holečkem beznadějně vyprodány, škoda, protože na toto jsem se velmi těšil. Nahradil to film o pískovcovém lezení v 70.létech od Karla Vlčka, černobílé retro dokument o době, kterou jsem osobně ve svých horolezeckých začátcích zažil a všechny lezce ve filmu znal a s některými i osobně setkal. Tehdy se jednalo o naše lezecké vzory, kteří už v současnosti mají pár desítek křížků na bedrech, zkrátka čas nezastavíš a ten je spravedlivej ke každému stejně!

dsc_6942.jpg

V sobotu dopoledne proběhlo školení prvolezců a správců skal zaměřené na správné osazování fixního jištění vedené Karlem Berndtem(předseda CVK) a Téšou V.Těšitelem(předseda Bezpečnostní komise ČHS). Součastí festivalu je i nabídka horolezeckého matroše a outdoor oblečení v přijatelných cenových relací, kterému nejde odolat a něco jsme i utratili. Já si pořídil do horoknihovničky knížečku Kamaráda ze skal o Joskovi Smítkovi. Dále proběhlo finále českého poháru v boulderingu, metodické dny ČHS, závody ve stavění(pyramida skoro 7m), na slackline, lezení siročin, pletení lanových hlav, jump soutěž, běžecký závod Teplickými skalami, kultůrní program na hřišti a hlavně filmová část festivalu, kdy si hlavní cenu odnesl německo-rakouský film Dvojité galaxie-Gronský příběh. Lezení na písku-70.léta byl ohodnocen jako nejlepší dokument a získal cenu webu Lezec.cz.

dsc_6836.jpg

Bylo toho sportovněkulturního vyžití na výběr dost a každý si vybral podle svých zájmů. V neděli proběhl zajímavý workshop lezení siročin s Bobrem-D.Obročník (prodává známé UFO jištění do spár) a losovalo se(vstupenky) o věcné ceny, kdy moje bývalá spolupracovnice, která jezdí na fesťák pravidelně získala dvě ceny(karton piv a karimatku a vloni hlavní cenu-horolezecké lano). Došlo i na pár neodlovených geokeší a hlavně zde roste v okolních lesích velké množství kvalitních hub, které nebylo ani kam dávat.

dsc_6810.jpg

 Za víkend jsme potkal několik svých horopřátel(z oddílu Kamzíka) a užil si festivalovou pohodu(bylo to stejně náročné) a ukázal mladýmu něco nového z horolezeckého prostředí.

P.S. V nocích o víkendu se zde přehnalo pár silných bouřek a náš letitý stan byl na svém limitu, ale přežili jsme to v suchu, ale na žádné lezení bohužel(nebo bohudík) nedošlo.

                                                                                                                               zapsal  Venca Obrazeks Aničkou a Vojtou

 

Náhledy fotografií ze složky MHFF 2017