Jdi na obsah Jdi na menu

               31.ročník MHFF v Teplicích n.Met.
   Některé horolezecké akce se pravidelně opakují, někdy i ročně, některé jsou sporadické, ale s věkem se většinou perioda akcí prodlužuje a to je i můj případ návštěv horolezeckého fesťáku v Teplicích n.M. Už je to dlouhé 4roky co jsem tam byl naposledy.

dsc_7475.jpg

Vyrážíme s Danem v pátek po obědě a vezeme mladou lezeckou instruktorku od Libora z Mammutu na fesťák, ale cestou z konverzace zjišťujeme, že dotyčná míří na fesťák trampské, country a folkové hudby - Mohelnický dostavník. Žádný problém, vystupuje za Hradcem na stopa směr Morava. Za Náchodem kufrujem a opouštíme ČR, anabázi končíme objíždkou přes Bohdašín do Teplic n.M, nalézáme ideální parking na náměstí, ale ouha, blok filmů, které jsem vybral(Labák, přechod Tater, lezení..) je beznadějně vyprodaný. Druhou šanci na film ve škole v sobotu už nezkoušíme. Procházíme prodejní stánky, zajištujeme si basecamp a končíme den na hřišti s kapelou Tři sestry Banditos.

dsc_7268.jpg

Ráno je krušné a vše svádíme na náchodského Primátora, přijíždí Pexeso s Míšou a jdeme do kina na besedu (s už postaršími účastníky) k 30.výročí čtyř himalájských expedic z roku 1984. Pamatuji ty zlaté doby českých himalájských prvovýstupů minulého století, sbíral jsem všechny knihy z těchto expedic a hlavně aktivně provozoval lezení. Před kinem střetneme i Radka Jaroše, čerstvého to držitele Koruny Himálaje, který jako první Čech, zdolal všechny osmitisícové vrcholy a bez kyslíku. Nakupujem něco lezeckého matroše, oblečení a hlavně nového průvodce Vysoké Tatry-západní část, potkáváme Kamzíka s přítelkyní, odlovuji festivalovou geokeš za kostelem a společně s Míšou, Pexesem a Danem při debužírování v klidné Kafírně spřádáme další plány. Štika s Frantou lezou někde na Hejšovině, takže lezecké plány s nimi berou za své a tak vítězí Míši návrh na návštěvu Ostaše.

dsc_7366.jpg

  Bereme sebou i matroš, ale zůstalo jen u treku a při postupovém pivku v campu Ostaš jemně poprchává, takže lezení příště. Při návratu ještě stíháme finále mužského boulderingu, které bezkonkurenčně vyhrává Martin Straník (vše top). Večer a dlouhou noc trávíme opět na hřišti za doprovodu Vyhoukané sowy. Ráno vynecháváme La Sportiva cross-21.ročník Běh Teplickými skalami, lenošíme, něco málo pojíme, balíme stan a přejíždíme k Adršpašskému zámku, kde navštěvujem expozici muzea horolezectví (první v ČR).

dsc_7303.jpg

Po poledni už jen projíždíme festivalové Teplice n.M. a razíme si cestu na Prahu. Program festivalu byl pestrý a během vší té zábavy se prý vypilo 142 sudů 11°piva Primátor a 31sudů malinovky.     

        Co říci na závěr?     Příští ročník proběhne 27. až 30.8.2015.

dsc_7300.jpg

 Nic zásadního se nezměnilo - bohatý program, zábava pro všechny věkové kategorie, i prostor pro setkání horolezců a jejich příznivců, jen jsem se nedostal na předem vyhlídnutý film a vyhlašování Výstupu roku se přesunulo ze sobotního hřiště do nedělního kina k vyhlášení výsledků soutěžní filmové nabídky a k projekci vítězných filmů - hlavní cena získal Horolezec pastevcem, nejlepší horolezecký film Ostré děvče, nejlepší dokunent Dva na K2, cenu města Roraima-lezci ztraceného světa, cena diváků Hvězdy a pruhy, zvláštní ocenění poroty Petzl RockTrip Argentina a cenu generálního partnera snímek Huevo.

                                                                                                                                          zapsal Venca Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky MHFF 2014