Jdi na obsah Jdi na menu

20. 10. 2011 v 18:00

            budova ČSTV - Strahov č.dveří 215

Zaznamenána byla jen podprůměrná účast: L.Tvrdík/Holas/, J.Puš/Černolice/,  J.Pokorný/Mařenka/, P.Novák/Kutná Hora/, M.Beke/Křivoklátsko/, V.Kopecký/D.Posázaví/, M.Tučka/Šárka,Kladensko, Braník/,  M.Vítězník/Prokopák/, F.Mezera/Brdy/, O.Běhal/Kolínsko/, R.Pešík/H.Posázaví/ a jako host tajemnice svazu sympatická Boženka Valentová.

 Omluven byl K.Berndt/náčelník/, který je po vážné operaci, Jarda Masner/KHS Hobrdy Příbram/, který má dlouhodobé zdravotní problémy a J.Blecha/Přílepská skála/. Zahájení a řízení schůze se ujal Libor, který nejdříve předal slovo Božence, která nás informovala o Přílepské skále, kde proběhlo řízení s ochranáři(chystá se nové přejištění, zákaz nových prvovýstupů a zákaz magnézia). Ve výstavbě lezeckého parku Alkazar jsou problémy ze strany o.ú.Beroun, kdy si budování objektu podmiňují dost náročnými požadavky. Byli jsme seznámeni a diskutoval se dopad lezení ve skalních oblastech se statutem zvláště chráněných oblastí spadajících do kompetence k.ú. Středočeského kraje.(PP Černolické skály, PP Hostibejk, PP Klepec, PP Stráně u splavu, PP Podlešínská skalní jehla, PP Skalní sruby Jizery, PP Lom u Chrástu, PP Lom u Radimi, PP Kněživka. Většinou se jedná o menší územní útvary s nevýznamnou horolezeckou činností, krom Černolických skal (historická hodnota), kde lezci nezpůsobují žádné potíže. Kartičky správců oblastí se zatím neřeší a výroba a návrhy info-cedulí k označení oblastí, které nabízel  pro správce oblastí svaz, bude probíhat individuálně v součinnosti s orgány ochrany přírody. Jedná se o významnější lezecké oblasti.

Vznikla nová lezecká oblast zvaná Skály v údolí Vlašimské Blanice u Krupičkova mlýna, kterou lezecky objevil a spravuje Radek Mikuláš (předseda OVK Dubské skály). Na Černou skálu, nedaleko od D1 u Českého Štenberka, vedou zatím 2výstupy a jsou rozpracovány 4projekty.

dsc00010.jpg

Marťas se přihlásil k správcovství k nově zpřístupněné vápencové oblasti na území Prahy 4 Branické skály, kde je nově zajištěna spodní plotna (několik cest v průměrné obtížnosti) a nahoře dvě delší cesty v poněkud nekompaktním materiálu.

Na Strážci údolí (Holý vrch) mezi cestami SZspára a Radegast byl vytvořen projekt(bez fixního zajištění) od M.Šatavy  a OVK předán k posouzení vzorově vypracovaný protokol  o prvovýstupu. Osazenstvo schůze se po diskuzi poté jednoznačně neusneslo na zamítnutí (podle pravidel lezení nedostatečná vzdálenost mezi výstupy, varianta?) cesty.

V Hlubočepích vzadu na Borové skále stále dochází k incidentům mezi lezci a ochranáři přírody. Na Pravé plotně u žel.tratě vedle „Železité“ byly odsouhlaseny nové prvovýstupy a na Levé plotně diskutováno o volných blocích, které údajně hrozí zřícením, jak už se v dřívějších dobách také stalo.

Proběhlo předání jistícího materiálu na letošek, kteří si ho doposud nevyzvedli a prodloužení termínu (do schůze CVK) na objednávky matroše pro rok 2012. Libor dále apeloval na zanesení všech prací za rok 2010 do databáze Skalních oblastí. Zajímavé a trochu alarmující bylo upozornění Algeny na vyschnutí ampule chemické kotvy s ještě neprošlou dobou použití.

p1120212--2-.jpg

 V diskuzi na závěr schůze se často vyslovovalo jméno lezce Pepa Sulke, který na Srbsku udělal i přejistil už dost cest, všechna čest, ale bohužel v rozporu se současnými lezeckými pravidly, ochranou přírody, ale hlavně v rozporu s bezpečností lezení (necertifikovaný materiál). Velká škoda, že na schůzi nebyl správce oblasti Jiří „Dědek“ Rozmajzl, který by nám přinesl více informací o diskutované oblasti Českého krasu. Nové cesty vyšší obtížnosti vznikly od Pepy naproti Pupku na straně železniční tratě Srbsko-Beroun, kam zřejmě nezasahuje PR Tetínské skály. V konfliktu s ochranou přírody, ale budou nové cesty nalevo od Lesní cesty v boční(SZ) části Pupku. Problémové jsou stále Červené stěny za Stěnou kotlů. Podle mne, by mělo co nejdříve dojít k rozumné dohodě mezi správcem oblasti (OVK) a Josefem Sulkou a nabídnout mu odpovídající materiál svazu a spolupráci. Bylo by potřebné, v zájmu bezpečnosti, pozvat Ťéšu (předseda bezpečnostní komise) s jeho trhací mašinkou a provézt  pár zkoušek stávajícího jištění (malé slzy, kde se nadají cvaknout dvě expresky). Ani k problémové(už oklouzané) cestě Zlobivé dítě za 7+ (UIAA) od F.Čepelky,1985 na Blážině stěně, kde došlo k několika pádům na podlahu a k zlomeninám kotníků, jsme nezaujali(bylo nás málo) nějaké stanovisko OVK, zda doplnit postupové jištění či nechat stávající jištění. Padnul i názor, že když  nemáš odvahu to vytáhnout, tak si cvakni postraní jištění na vedlejším Duelu. 

Příští schůze se bude konat opět zde na Strahově 23.února 2012 v 18hod. a společný pracovní výjezd OVK na jaro bude navržen až tam.

                                                                        zapsal správce Pikovické jehly a člen OVK - Venca

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář