Jdi na obsah Jdi na menu

                                          Holešovice 12.12.2010

p1140911.jpg

   Tento příspěvek začnu krátkou historickou rekapitulací z republikových závodů ve sportovním lezení, kterých jsme pravidelnými účastníky v roli diváků, jen s loňskou přestávkou, kdy závody na obtížnost pořádali na Cibulce v Košířích a rychlost na Adrenaline Pit na Václováku. V létech 2006, 2007 a 2008 probíhaly obě disciplíny na tehdy nově otevřené umělé stěně Smíchoffka.

p1140906.jpg

Letos byla obtížnost 4.-5.12 v Brně na Rajčeti, 11.12. otevřené mezinárodní mistrovství v drytoolingu (Dry Tool Cup Brno) na venkovní stěně Olympia horolezeckého oddílu Lokomotiva Brno a rychlost 12.12 v Mammutu v Holešovicích. Někde v rozhovoru jsem od majitele stěny(Libor Hroza st.) naší klubovny slyšel, že v České republice není oficiální stěna na závody v rychlosti, takže lze uspořádat závody skoro všude, tak proč ne u mě v Mammutu?

 

Pozn. Zachytil jsem nejnepovedenější pokus několikanásobného mistra republiky a  letošního vítěze prestižního závodu Rock Master - World Championship Pre-event - Arco (ITA) s kterým by titul stejně s přehledem obhájil. Všimněte si v závěru klipu kritiku tohoto výkonu od jeho trenéra i ředitele tohoto závodu v jedné osobě.

Závodilo se na desetimetrové rychlolezecké cestě (obtížnost 6+) v kategorii ženy, muži, juniorky a junioři společně. Přihlásilo se 13závodníků rozdílné výkonnostní úrovně a lezlo se pětikolově na nejlepší čas. V kategorii můžů a žen zůstaly tituly zaslouženě doma v HO Holešovicích zásluhou sourozenců Lucky a Libora Hrozových.

p1140893.jpg

Libor pokořil časem 4.52s rekord stěny, který po závodě v tréninkových pokusech ještě o nějaké setiny vylepšil. Je to světový zážitek se v cestě takhle proletět s porovnáním s některými závodnicemi, které za vydatné podpory diváků bojovaly s pouhým vylezením. V juniorkách zvítězila Eva Křížová z Brna a v juniorech Michal Štěpánek z Poličky. 

p1140909.jpg

Dále byli vyhlášeni celkoví vítězové Českého poháru. Mimo soutěž lezl i 14ti letý Honza Kříž z Brna a dosáhl času 7,52s( v mužích by byl na bedně!) a vzhledem k tomu, že tato disciplína může být olympijská v roce 2020, tak nám možná vyrůstá talent velkých ambic.

     Na závěr bych chtěl poznamenat, že lezení(na rychlost) je "malý" sport a doufám, že mu to dlouho vydrží. Na stěně probíhal normální nedělní provoz a většina tamních lezců ani nepostřehla, že se zde koná závod mistrovství republiky. Klidné prostředí, žádné tlačenice, žádné kamery ČT, zkrátka rodinná pohoda u Hrozů.

                                                                                                                                                  zapsal  VencaObrazek

 

Náhledy fotografií ze složky MČR v Mamutu 2010