Jdi na obsah Jdi na menu

Lezecké útvary u Doks

                               Doksy 8.11.09
Jedná se o bývalé pískovcové lomy a většina z vás určitě bude hledat Doksy někde u Máchova jezera, kde jsou také pískovcové útvary, ale tam to není a jde o obec Doksy jihovýchodně od Kladna. Kdo by čekal nad černým kladenským uhlím pískovec? Snad jen geolog, ale jedná se o tzv.pískovec "žehrovák", mající svůj název odvozen od obce Kamenné Žehrovice.

Obrazek

Tento druh je kvalitním stavební materiálem reprezentovaným bělošedým,šedožlutým až rezavým nebo načervenalým zabarvením a svým charakterem je velice tvrdý a odolný vůči mechanickému opotřebení. Jen tak na ukázku uvedu, že tohoto pískovce bylo použito na stavbu Karlova mostu (kvádrové zdivo a zábradlí), na stavbu chrámu sv.Víta v létech 1372-78, na opravy Staroměstské mostecké věže poničené po nájezdu švédských vojsk roku 1648...

Obrazek

Podobný pískovec zvoucí se "přílepák" se nachází v bývalém lomu Přílepská skála(ZCHP), kde se leze(kolem 100výstupů) a před časem jsme ho také navštívili. Při výjezdu z hlavního města za ruzyňským letištěm se u Středokluk nachází menší buližníkové skalky nově přejištěné(lepené bh) novým členem OVK Praha a Střední Čechy Martinem Tučkou zvaným Marťas.

Obrazek

Další moje cesta byla zpestřena odlovením několika kešek(Čtverec u Makotřas, Vypich, Řopík úseku A-32, Lekníny) cestou k motorestu Na Plůtku, který je výhodným místem k návštěvě skal u Doks. Přímo na jih 200m se nachází údolí se Zelenou stěnou a dalších 300m na západ je Soví údolí s cestou "NO kicking" Xb (JPK) od Jirky Šváchy z 19.10.2009.

Obrazek

Lezení zde je časově neomezené, stačí jen sucho a pro koho je dlouhá zimní přestávka v lezení na pískovci v Českém ráji, tak si zde na něj aspoň šáhne a může si i zamágovat. Na závěr článku bych chtěl poděkovat, tak jak je v současnosti běžné, sponzorům akce, ale jelikož jsem žádné neoslovil, tak udělám poklonu jen své GPS-ce, která se mnou nikde nebloudila a všechny trasové body bez problému našla.

                                                                                                                                             zapsal VencaObrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Doksy a Středokluky 2009

Komentáře

Přehled komentářů

Venca - Je to jen anonce

Marťas, pískovcová skalní města Českého ráje to nejsou, ale my pražáci nemáme doma(na Strahově se nesmí) ani tohle a můžem jen závidět! Musím se přiznat, že to byla čistě objevitelská akcička, neměl jsem s sebou ani matroš, takže moje pocity jsou jen vizuální. Ten boulderista na fotce byl domácí borec, leze se tam a já říkám, každý lezec si najde ten svůj "píseček" a je jen přínosné objevovat(zvelebovat,přejišťovat..) nové a nové oblasti. V tom máme v naší české kotlině výhodu, kdy na relativně malé ploše je blízko na písek, vápno, žulu, buližník, znělec..., jen ty osmitisícovky nám chybí!

martan - tak jaké jsou pocity

Ahoj Venco, Čermy psal, že tu máš nějakou recenzi, tak jsem to pročetl. Jak se vám u nás líbilo?
Fotky jsou fajn, když se vyřeže ještě nějaký nálet, tak snad uděláme přes zimu nějaké použitelné na nákresy také. Ty pařezy v Sováku nejsou naše práce, przní to tam omladina k ohni a od stromů se dalo jistit, ale pařezy doladíme. Skála je jaká je a za všechny útvary v okolí jsme rádi, ale zajámá mne tvůj pocit z materiálu, jištění a obtížnosti.