Jdi na obsah Jdi na menu

3 za 4

  Když má člověk čas, chuť a touhu, tak zvládnete navštívit za 4dny i 3lezecký oblasti. Nevěříte? Jo, jde to! V neděli 20.září jsme s Pexesem navštívili vápencový sv.Ján a to Velkou Dušičkovou stěnu. Lezla se hvězdičková Cesta kamarádů z Tour Ronde 5, Křemílkova 6+ na které Pexeso vyndal skobu s kroužkem volně rukou a pro mě nově Pexesem vylezena Prvomájová 6+. Hezká cesta, relativně dobře odjištěná novými borháky z vedlejší těžké cesty a s přehledem vytažená. Chvíli jsme to z průvodce hledali ve stěně, ale pustilo ho to! 

Obrazek

         Víte, kde leží český Konigshaim?

Obrazek    Asi ne, tak já vám to přiblížím! Pro ty, co neví o čem je řeč, tak vloni na Posledním slanění 2008 na Libverdě jsme navštívili ten německý Konigshaim a podle názoru FAM to nestojí za samostatnou návštěvu. Ten náš český, leží v Hornopožárském lese mezi Jílovým, Těptínem a Krhanicemi v Dolním Posázaví pod kopcem zvaným Grybla necelých 7km na východ od naší Pikovické jehly. Nástupovým místem je železniční stanice Prosečnice (známé plicní sanatorium založené už roku 1916)), kde lze i zaparkovat auto a odtud po červené turistické značce do kopce necelý kilometr a vlevo k opuštěným lomům Horní Požáry. Díky GPS souřadnicím jsem dlouho nebloudil a brzy se orientoval v místě zvaném V Doubí u stěny Lumberman(25m) a Náměsíční(35m), kde se nacházejí lezitelnější výstupy od Pavla Bechyně (Kýsy) a hůře přístupná Morávkova stěna(40m), kde jsou vynýtovány asi 3 cesty té nejvyšší obtížnosti. Nachází se zde i neskutěčně vybavený basecamp pod bývalou trampskou osadou Modrý orel z let 1962. Jelikož nemám rád návraty stejnou cestou, tak jsme se vraceli po žluté  zajímavou Vlčí roklí (PP) s žulovými balvany o velikosti až několik metrů, která zde nechal ledovec který se zde přesouval. Oblast je celkově vhodná především pro bouldering a na internetu je komplexně zpracovaný průvodce se vším všudy.

 

      Poslední oblastí byla ve středu 23.9. oddílová skalka v Dolním Posázaví.

Obrazek

  Stará cesta sólo a Plíživé tango s horním jištěním. Dole pod nástupy  jižních cest a celá údolka je vyčištěna, ale přístupová cesta nahoru k východní stěně by stála za brigádu.

                                                                                                                                             zapsal VencaObrazek
 

 

Náhledy fotografií ze složky Český Konigshaim - Grybla

Komentáře

Přehled komentářů

andrej - Uvažuju,

...Pexeso se převlékne a hlaďáka dá nahoře bez v pohodě OS, nebo RP?.aŠ.

Dan - termín Jehla

Moje slova,
jenže s tím termínem to asi nebude tak jednoduchý. Já s Vencou plánujeme ten Dachstein a do toho poslední slanění. Říjen nevim nevim, asi bych to nechal na jaro.

pavel - skály jsou všude hezký

Když je člověk ve skalách uplně kolikrát zapomene na uspěchanej okolní svět.Je tam tak fain ,že se to těžko popisuje,protože stačí říct bude pršet a blíží se podzim a každej už ví.My se taky ještě snažíme na vzduch kdy to jenom trošku jde .
Na Jehlu by jsme mohli společně vlítnout a trošku jí učesat.Snad se nám podaří společný termín .Zasloužila by si to Jehlička ,je přece naše!!Ahoj