Jdi na obsah Jdi na menu

           Branické skály 13.4.2016

   Tato vápencová oblast nacházející se na území hlavního města je ideálně dostupná MHD (stanice Přístaviště, tram.3,17,21) a proto je vhodná na krátkou lezeckou návštěvu, např.po práci.

022w.jpg

  Jedná se o pozůstatky bývalých lomů se zbytky štol z války při úpatí skal. Námi navštívená Levá Plotna má souvislý sklon, výšku do 40metrů a obtížnost do 5+, bezpečné jištění borháky, je zde i vrcholová knížka, konce výstupů končí vzhledem k nepříjemným výlezům slaňovacími řetězy a je ideálním terénem na jarní rozlezení. Kdo leze jinou ligu(UIAA 10-), tak si i zde najde své cesty vytvořené převážně Honzou Karešem v části zvané Převisy. Dalšími lezeckými objekty jsou Dolní plotna, Medvídek a Plotnička nadšenců.

050w.jpg

  Správcovství skal má na starosti Viktor Lada a horolezecký oddíl Hokas, který zde letos provedl jarní brigádu a okolí skal vypadá nesrovnatelně s moji první návštěvou zde v roce 2010. V roce 2013 jsem zde s Danem vylezl 3cesty na které jsem navázal letos dalšími 4výstupy s parťákem z práce.

027w.jpg

   Síly na příjemně ukloněné plotně bylo dostatek, chutí a motivace taky, ale o našem nečekaném odchodu rozhodla rychlá přeháňka i když několik mladých lezeckých nadšenců se ještě na mokrém vápenci smýkalo. Počítáme s další návštěvou této oblasti ve všední dny, ještě pár výstupů zde stojí za vylezení, dále s Pikovickou jehlou, Srbskem...  něco v dosahu Prahy na půlden. Nepřidá se někdo?

                                                                                                                                            zapsal Venca Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Branické skály 2016