Jdi na obsah Jdi na menu

Tento článek je převzat ze stránek ČHS 

Lom Paraple - nová lokalita pro lezení

V Českém krasu, na území Národní přírodní rezervace Karlštejn, byla otevřena nová lokalita pro lezení - stěna v Lomu Paraple, který se nachází na území bývalých Solvayových lomů.

Místo bylo vyhrazeno pro horolezectví na základě žádosti ČHS, rozhodnutí Správy CHKO Český kras nabylo právní moci dne 30.4. 2014. Lezení je povoleno celoročně, povolení platí do konce roku 2023.

Lokalita patří do působnosti Oblastní vrcholové komise Praha a Střední Čechy, který zajistí osazení stěny standardními jisticími prvky. Správce lokality je Martin Tučka.

.......................................................

                           Naše zážitky z nové oblasti Solvayovy lomy 13.7.2014

dsc_6662.jpg

     Oblast Srbska je v posledních létech hojně navštěvována, je tu plno a výstupy ve spodních etážích lomu Alkazar už jsou náležitě oklouzány a tak po přečtení této zpravy bylo jen otázkou času, kdy se vyrazí za lezením do této nové oblasti Českého krasu. Vápencový masiv na pravé straně lomu Paraple je impozantní nejen svoji výškou, kdy šedesátka je při slanění celá v akci, ale i svým okolím se spoustou jezírek a divokých skal. Skalní stěna je rozdělena výraznou spárou na levou část zvanou Paraple a pravou mírně položenou trojůhelníkovou stěnou pojmenovanou Panoptikum zakončenou vpravo položenou hranou.

stitched_001.jpg

  Všechny doposud zde vytvořené cesty (odhad tak 20) jsou sportovního charakteru, perfektně odjištěny tmavými borháky(kolem 150) a nahoře mají štandy zakončené mailonkami na horní jištění. Hodí se dobrý lezečky, 60 m lano, 10 expresek, případně přilbu pro jističe, protože občas spadne i nějaký ten kamínek. Zatím není publikován žádný veřejnosti přístupný průvodce. Do lomu jsme dorazili po 10h a to byla stěna ještě ve stínu, ale po obědě už zde pere slunce. Mobil se u stěny nechytá, ale po 100metrech dále signál T-Mobilu naskočí. Poblíž nad lomem vede úzkorozchodná železnička vedoucí ze skanzenu Solvayovy lomy. Jelikož jsme v CHKO tak parkujte pouze a jen u silnice v okolí Bubovic. Ideální je parkoviště u restaurace U Kosů v Bubovicích, kde jsme i mi zakončili tuto lezeckou akci.

dsc_6671.jpg

 Naše působení zde lze stručně popsat takto - pěkné, dlouhé, odjištěné lezení - nejlehčí cestou oblasti je pravá hrana 3+ Panoptika, dáváme poté 3hvězdičkovou 6+ ve středu stěny, spáru v levé části stěny s variantami výlezu k horním slaňákům, za 7 podél spáry zprava a na stěně Paraple 6 (nástup z kamene). Při uplně levé cestě za 6- při cvaklé 4expresce začíná drobně pršet a tak to balíme a necháváme si další cesty na příští návštěvu. 

                                                                                                                                        zaznamenal Venca a Dan

 

Náhledy fotografií ze složky Solvayovy lomy 2014