Jdi na obsah Jdi na menu

           Nejen lezením o dovolené živ je horolezec v Dolním Posázaví

      Tento prázdninový článek v době hlavní okurkové sezóny "spisovatelů ze Stáří" začnu letitou vzpomínkou na mé úplně první kontakty s tématikou GPS (Global Positioning Systems). 

Obrazek

S Mrkvou jsme úspěšně absolvovali zajímavé kurzy na akademické půdě na Albertově zakončené předáním diplomů od České Kosmické Kanceláře. Kosmonauty z nás ale neudělali. Dříve jen tajné vojenské odvětví, které se v poslední době dynamicky rozvijí (např.autonavigace) už zasahuje i do všedních životů nás pacifistů. Vloni jsem dostal darem turistickou navigaci Garmin eTrex Cx s dodavanou mapou Topo Czech v1.2 na datové microSD kartě ve formátu img. No, něco pro mně. Od té doby se mi podařilo zprovoznit oboustrannou komunikaci navigace s PC pomocí programu MapSource, získat nejnovější mapy (Topo Czech 3 Pro), odemykat garminovské mapy (Topo Německa, Rakouska, Slovenska...) a naštudovat základy aktivity zvané geocaching. 

Obrazek

A rychle přecházím k horolezeckému tématu tohoto příspěvku! A kde jinde může začít správce Píkovické jehly v Dolním Posázaví s touto hrou? No jedině na Jehle, kde to zná!!! A opravdu, moje první nalezená keška pojmenovaná Posázavský pacifik se nalézá několik metrů východně od ní. 

 Obrazek

     Spojení geocachingu s lezením je docela zajímavé a zábavné a doporučuji vyzkoušet.

Naposledy jsem náš oddílový skalní útvar navštívil 3.ledna letos a Sázava se dala přejít po ledu

 Obrazek

a tedˇ na přelomu července/srpna byla kalná, teplá, o metr vzdutá a plná vodáků.

 Obrazek

Stav jištění zůstal stejný, vrcholová knížka se spokojeně plní zápisy, povrch vrcholového kříže odpovídá jeho stáří(mládí) a jen dole na nástupech jižní údolky zmizely vzrostlé duby. Skále to jen prospělo (méně mechů) a dolní část stěny se více odkryla. Udělal jsem povinnou fotodokumentaci útvaru, vylezl Pravou údolní cestu (H.J.) a v poledne už opět lenošil na chatě.

                                                                                                                               zapsal správce Jehly VencaObrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Pikovická jehla léto 2009