Jdi na obsah Jdi na menu

               Podzim na Pikovické jehle z pohledu bezpečnosti při lezení
  Tento příspěvek začnu shrnutím trochy té historie ze správcování na oddílové skalce v Dolním Posázaví. První borhák(expanzní) na Pikovické jehle byl ustaven ručně(22.9.1996) v údolce(štand+slanění) správcem útvaru společně s Honzou M. a při prvním slaněním po něm dolů jsem se opravdu trochu bál, ale vydržel více jak dvacet let a stále je v dobré kondici a proto byl k němu navázán nový řetěz nad policí v půlce údolní stěny.

dsc_4289.jpg

  Doba pokročila, technologický vývoj jde dále a na bezpečnost při lezení je dáván stále větší význam a fixní jištění v dnešní době se výhradně lepí chemickými kotvami. Díky horolezeckému svazu a fungování OVK(CVK) je dostatek prostředků a nářadí na zajištění horolezecké bezpečnosti při lezení a najdou se i jedinci(správci skal), kteří po absolvování odborného školení, které je podmínkou pro osazování jištění jsou ochotni vše zhodnotit a vytvořit podmínky pro bezpečné lezení v oblastech. Dalším milníkem zde na Jehle bylo dne 28.října v roce 2007 při usazování nového vrcholového kříže první lepení borháku a rok na to byl trochu neodborně(díky vysoké letní teplotě) osazen borhák při instalaci slaňovacího řetězu pod vrcholem.

dsc_4297.jpg

  Na podzim 2016 se vše napravilo a byly umístěny do údolky a na vrchol nové řetězy(3+7dílné) s mailonkami a vloni(14.listopadu 2015) se nainstaloval za pomoci grantu z ČHS přístupový řetěz(18m) po navigaci.     
  Další prací bylo oživení pamětní desky Jiřího "JOGÍNA" Satrapy, která byla osazena 2.6.2002 společně s Pexesem.
Je dobré a motivující, že skalní útvar Pikovická jehla je hojně využíván(vrcholová kniha je už náležitě zaplněna) a při poslední návštěvě Jehly jsem byl svědkem výcviku horolezecké mládeže oddílu Hobby centrum Praha 4. Když si vzpomenu na své krušné lezecké začátky na začátku 70.let minulého století, tak musím nastupující lezecké generaci jen upřímně závidět, protože mají o mnoho lepší podmínky pro svoje horolezecké aktivity.

img_20161028_163155.jpg

   Železniční trať Posázavského pacifiku byla vloni kompletně zrekonstruována a letos v říjnu zde probíhala měsíční výluka, které jsem využil na příchod od zastávky Petrov u Prahy k Pikovické jehle po kolejích. Nově byl zbudován železniční násep, pražce jsou betonové, použity bezstykové(svařované) koleje a zasíťovány a obnaženy okolní svahy tratě. Nikomu nedoporučuji tento přímý přístup po kolejišti, protože díky navýšení železničního svršku a v momentě setkání s projíždějícím vlakem je unik před srážkou dosti problematický! O mnoho bezpečnější je přístup k lezeckému útvaru dolem podél Sázavy.

dsc_4276.jpg

  Na příští rok plánuji přejištění dalších lezeckých cest(Levá údolní, Anorganické rande vouz...) lepenými borháky, vložení nové knížky do VK, zalaminovat průvodce do informační tabule dole u bivaku a nový přístup(schody) východní strží ke kolejím. Díky brigádnické pomoci horolezeckého klubu Stáří Praha se za poslední léta podstatně vylepšily podmínky k lezení na Pikovické jehle a za to všem velké díky. Už delší dobu mám v plánu rozšíření lezecké oblasti dále proti proudu Sázavy, podmínky pro to jsou dobré a nechce se někdo podílet na prvovýstupech a budování přístupů.

                                                                                                                       zapsal správce Pikovické Jehly  Venca Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Pikovická jehla podzim 2016