Jdi na obsah Jdi na menu

  V sobotu 18. července 2015 se v Jetřichovicích v Českém Švýcarsku konalo školení správců, spojené s ukázkou statické tahové zkoušky pískovcových borháků.dsc_1079-tit.jpg    Školení vedl předseda Centrální vrcholové komise Karel Berndt a předseda bezpečnostní subkomise svazu Vladimír Těšitel a akce byla určena především správcům skal, ale také pro prvovýstupce, kteří si chtějí být jisti, že fixní jištění v jejich cestách bude bezpečné. Od letošního roku bude platit, že odměny za výměnu jištění budou propláceny jen těm správcům, kteří budou řádně proškoleni. Konkrétně to znamená, že školení, které absolvovali, nesmí být starší než 5 let a mé školení na Škrovádě s Vlčákem byli už v roce 2007 a 2009 a proto jsem se rozjel do Jetřichovic, kde jsem v srpnu 1993 prožil se Zdenou a Frantou Petržílkovými týdenní oddílovou lezeckou akci. Na akce svého lezeckého mládí se nezapomíná a pozdrav tam nahoru!

Na dokreslení a poučení přikládám obrazový report z akce:

vrtání díry pro pískovcový borhák

dsc_1034.jpg

     čištění a vyfoukání otvoru

dsc_1037.jpgdsc_1013.jpg

     příprava lepidla a lepení

dsc_1024.jpg dsc_1025.jpg

     usazení borháku a začištění

dsc_1027.jpg

dsc_1029.jpg

 

dsc_1066.jpg

   trhací zařízení v akci, pevnostní zkouška pískovcového borháku(obou) dopadla podle očekávání úspěšně

dsc_1077.jpg

dsc_1081.jpg

   Zkouška v tahu provedena do meze deformace oka borháku a začátku deformace okolí lepené části pískovce a přepočítáno na pevnost = 3929kPa = 3,929 kp/mm2

   Probíhala diskuze s potížistami o ztrátě času a významu periody školení, seznámení se s používanými jistícími prostředky svazu pro údržbu a prvovýstupy(borek, borhák do pískovce, kruh, slaňák,....), doporučenými chemickými kotvami(Fischer, Den Braven), nástroji k lepení(vytlačovací pistole, špičky, čištění...) a s technikami a zkušenostmi kolem problematiky lepení.

 Závěrečné zhodnocení: informací bylo podáno docela dost a podle mne, by měl vzniknout fundovaný návod(video, obrázky...) shrnující veškeré technologické náležitosti týkající se použití všech certifikovaných jistících prostředků svazu.
 

                                                                                                       zapsal Venca Obrazek

P.S. Denní teploty přesáhly 30°C, odpoledne přečkáno na přírodním koupališti(voda 22°C) u kempu na Srbské Kamenici a navečer odloveno několik  kešek = příjemně prožitý den.

 

Náhledy fotografií ze složky Školení Jetřichovice 2015

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář