Jdi na obsah Jdi na menu

Školení Škrovád 2009

                                 školení Škrovád 4.4.2009

 Tato tradiční akce svazu, které jsem se účastnil už podruhé se konala na Škrovádě ve Slatiňanech u Chrudimi a byla určena nejen pro správce skal, ale i pro ostatní lezce, kteří vyměňují a opravují jištění a  nezúčastnili se školení v předchozích letech.

Obrazek

    Šlo o setkání lezců-dělníků skal při kterém se předávaly praktické zkušenosti a diskutovala se široká problematika kolem jištění na skalách.

Obrazek

     Odborný výklad vedl velezkušený Vlčák (V.Wolf-člen VV a předseda CVK ČHS) za asistence Ťěši (V.Těšitel-předseda bezpečnostní komise svazu) a na programu byla ukázka osazení borháků, nýtů, kruhů, nejčastější chyby při osazování, ukázka doporučených jistících prostředků a lepidel...

Obrazek

Byla uskutečněna mechanická trhací zkouška pevnosti tahem v ose dříku jištění(směrem ze skály) i zatížením podél skály (ve směru pádu).

Obrazek

 

............................................................................................................

Stručná technologická návodka k osazení borháku Raveltik ø10x80mm:

Obrazek

  výběr vhodného místa k usazení jištění (poklep místa kladivem, dále od hrany)

 

Obrazek

namazání stopky vrtáku HILTI SDS-plus 12 x 160/100 (2,4-břité)

 

Obrazek

vrtání kolmo k povrchu skály do hloubky 85-90mm

 

Obrazek

vysekání dosedací drážky

 

Obrazek

  vyfoukání prachu v otvoru

poctivé vyčištění kartáčem HILTI 13 mm, finální vyfoukání prachu, vložení ampule chemické malty Fischer RM 10, nasazení (poklepem) borháku a dostatečným otáčením v díře zasadit až po oko, kdy by měla lehce vytékat malta

Obrazek

úprava konečného vzhledu jištění

 ...............................................................................................................

 

Proběhlo fasování jistících prostředků do oblastí

Obrazek

Na závěr dne vzhledem k nádhernému počasí se většina účastníků akce rozprchla do místních pískovcových skal za lezením.

Obrazek

F.A.Mezera

......

Obrazek

 Marťas

.......

                                             správce Pikovické jehly - Venca

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Školení Škrovád 2009

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

správce - Howg

Andreji, kdo tebe učil aktivitě zvané horolezení a co Andrea, Klárka, kdo jim předává zkušenosti?! Tvůj konzumní přístup k tomuto tématu mně není vlastní a končím v komentářích pod tímto příspěvkem. Přenes se do diskuzního fóra. Vzpomínám na Jogína, to byl parťák do nepohody a do skal.

andrej - Nadšencům hodně zážitku bez úrazu,

Ale já nikoho nechci učit. aŠ.

Předseda - Jen více takových nadšenců

Andreji, je vidět, že žiješ ve spotřební společnosti. Ale měl bys sis uvědomit, že kdyby nebylo takových nadšenců jako je Venca, tak ani, jak ty říkáš tréninkové skalky, bys na ně nevyjel. Nebo jsi takový borec, že i těžké cesty přelezeš bez základního kvalitního jištění, které případně zachytí tvůj pád, aby jsi neudělal "podlahu". A potom na tyto skalky nejezdí jen lezci tvé úrovně, ale i slabší. To je jeden důvod. Druhý důvod je, aby jistící body byly stabilní a po každém přelezení se neobměňovaly. Nevím jak to je přesně v zahraničních horách, ale ve Vysokých Tatrách, nejčastěji lezené cesty jsou také osazovány pevnými jistícími body. K tomuto řešení se přistoupilo z toho důvodu, že neustálým zatloukáním a vytloukáním skob se poškozuje skála. A nakonec. Andreji, z celé té základny lezců a horolezců nelezou jenom proto, aby se proslavili nějakým prvovýstupem, ale i proto, že je to jeden z adrenalinových sportů, které jsou v oblibě mladých lidí. A jestli jsi četl článek na "Lezci" - Nebezpečné jaro -, tak bys jsi měl pochopit, že dobré jištění na našich skalkách je potřeba. A je zde třetí důvod: mnozí mladí nemají zkušenosti se základáním jistících prostředků (smyčky, vklíněnce, friendy apod.) a protože mnozí lezou na umělých stěnách, kde je stabilní jištění. A potom, kde se mají tyto dovednosti naučit, když instruktorů je málo a ty je to nebudeš učit.

správce - Snažím se dělat, to co mě baví!

Času je málo, různých zájmových aktivit stále kvanta, ale hlavně chybí motivace a tak prvovýstupy přenechávám Bělinům, Mezerům...

andrej - Prvovýststup

To máš hory (skály) tak ošacované, že to přenecháváš jiným? aŠ.

správce - Podmínky pro lezení

Tak si dej pozor, už je nemáš v nejlepší kondici (ty prsty). Já cesty "nenadělávám", jen vyměnuji a opravuji stávající jištění. Prvovýstupy přenechávám jiným.

andrej - Už mne

z tvejch nadělanejch cest bolej prsty. aŠ.

správce Venca - Někdo to musí dělat

Už si si odpověděl sám Andreji, poučné pro ty co si to přečtou (200návštěvníků), co něco dělají pro takové jako si ty a pro ostatní lezce.

andrej - Poučné, ale k čemu?

To už abys konečně začal dělat prvovýstupy.aŠ.