Jdi na obsah Jdi na menu

Zápis ze schůze OVK Praha a Středočeský kraj konané 25.2.2016 v 18:00 hod

Restaurant Petřín, Praha 6 – Strahov

Přítomni (13):      K. Berndt, M. Tučka, M. Beke, L. Beke, M. Mandák F. Mezera, P. Novák, V. Kopecký, V. Lada, Z. Ondráček, R.Pešík, Š.Schierreich, J.Škarohlíd

Omluveni (4):  O. Běhal, P. Hezina, J. Blecha, V. Střihavka

Neomluveni (9): J. Belza, J. Blahůt, M. Mestek, P. Mundil, J. Rozmajzl, J. Stanovský, F. Vyskočil

  1. Kontrola zápisu z minulé schůze, kladné hodnocení hojné účasti i změny místa zasedání a jídelního lístku.
  2. Kontrola přiřazení správců k jednotlivým sektorům skal dle databáze na stránkách ČHS (www.horosvaz.cz), termín k dořešení do týdne! Doplnění a předání předsedovi.
    Zatím je to nastavené tak, že správci se přiřazují pouze k sektorům, někde ale máme správce i u skal, případně budeme řešit další požadavek na dopracování, pokud to bude financovatelné.
  3. V databázi skal se dokončuje evidence údržby jištění a schvalování nových cest. Email pro přidělení přístupu do systému pro zapisování a úpravy cest ve spravovaných skalách či připomínky je: skalycr@horosvaz.cz .
  4. Školení správců skal: druhé školení proběhlo ve Mšeně 21. Listopadu 2015, zúčastnil se K. Berndt.
    V roce 2016 proběhne školení na Vltavské žule (oblast Lomy nad Velkou, Akátový lom, 2.4.2016, sraz v 10:00 na návsi ve Velké – před hospodou U Heroldů a přejezd. Zajistí M. Tučka, včetně zveřejnění na webu ČHS, mapy a prezenční listiny. Metodicky V. Těšitel a zástupce z Fischeru, ukázka osazení jištění a lepení, zkoušky starších nýtů. Zvaní jsou jak členové dalších OVK, tak prvovýstupci. Neproškolení členové OVK: J. Blahůt, P. Hezina, S. Hušpauer, Z. Ondráček, J. Stanovský, Š. Schierreich, F. Vyskočil.
  5. Granty na údržbu skal: na stránkách ČHS je zveřejněno vyhodnocení za rok 2015, budou vyhlášeny i letos.
  6. Požadovaný materiál: na rok 2016 byla předána část materiálu na výměnu přítomným. Zejména železo bude pravděpodobně až po Valné hromadě ČHS (ta se koná na Strahově 19.3.).
  7. Výměna jištění: Jako dosud je na jednotlivých skalách v kompetenci správců, případně je možnost požádat ostatní členy OVK o spolupráci.
  8. Schvalování cest: odsouhlaseny cesty dle průvodce Vltavská žula (J. Sika 2015), který byl zpracovaný dle dostupných podkladů, případné připomínky a doplnění můžou směřovat rozpomětlivci na OVK.
  9. Brigády 2016: Branické skály 19.3. (termín stejný jako valná hromada ČHS), zajišťuje V. Lada, zvána je veřejnost i členové OVK, prořezávky náletů na předskalí i skále dle povolení MČP4 a MHMP, úklid odpadků, poté lezení a vyhodnocení v restauraci. Pokud můžete zapůjčit materiál, nejlépe i ruce, obraťte se na Viktora.
    Řež, tradiční prořezávka buřty – termín bude na stránkách, ostatní skály případně dejte vědět během roku.
  10. Brdy – 29.2. proběhne jednání s CHKO, účast sekretariát a předsedové naší a západočeské OVK (B. Valentová, K. Berndt, M. Rottenborn). CHKO budou předány podklady, kde se leze, případně bude doplněno na vyžádání CHKO. Doporučujeme povolit lezení všude, s ohledem na únosnou návštěvnost. Nejvýznamnější oblasti jsou zejména Jindřichova skála a Klobouček.
    Bude třeba přiřadit správce ke skalám po domluvě se Západočeskou OVK, většina bude pravděpodobně od západu Rokycansko (J. Skuhrovec,…), část spadá pod Příbramský oddíl (F. Mezera), je třeba oslovit i Hořovické lezce. Návrh rozdělení v databázi na Brdy západ, Brdy východ a vně CHKO asi Brdské hřebeny.
  11. Český kras: na jaře se bude vyjednávat nová výjimka pro NPR Karlštejn, kde je třeba doplnit části skal, které nebyly dosud řešené, pokud bude shoda s CHKO, se kterou nyní jedná sekretariát ČHS. Aktuálně je uzavřená cyklostezka, kvůli pádu skalního bloku z Červených převisů.
  12. Ferraty: Základní body z jednání CVK jsou ve výroční Správě CVK pro valnou hromadu, která byla nyní zveřejněna na stránkách ČHS.
  13. Diskuse: skalní oblasti, kde probíhají brigády a dokončuje se výměna, další prioritní oblasti, kde bude postupně nutné měnit starší jištění. Málo nás.
  14. Na příští OVK čt 20.10.2016 (18:00, restaurant Petřín, Jezdecká 1915, Strahov) přinést seznam použitého materiálu a požadavky na příští rok + seznamy cest ke schválení a termíny brigád na spravovaných skalách.

 

                                                                                         Zapsal: M. Tučka

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář