Jdi na obsah Jdi na menu

            Zápis ze schůze OVK Praha a Středočeský kraj konané 22. 10. 2019 v 18:00 hod
Restaurant Petřín, Praha 6 – Strahov
Přítomni: M. Tučka, M. Beke, L. Beke, J. Blecha, V. Kopecký, V. Lada, M. Mestek, P. Mundil, Š. Schierreich, A. Skolek, J. Škarohlíd

1) Informace o novém opatření veřejné povahy pro NPR Karlštejn: skály na levém břehu Srbska a Sv. Jan pod Skalou, do konce roku 2029. Na základě žádosti OVK a po vyhodnocení OP přibyly skály u Kačáku a menší masiv u cesty pod Červenými převisy, nebyl povolený Šanův kout, povolení neřeší ohniště. O nové cesty i údržbu je nutné předem požádat přes jednotlivé správce (aktuálně M. Mestek, J. Škarohlíd a J. Rozmajzl, emaily správců viz web) a následně OVK požádá CHKO (předseda). Po šetření s ochranáři byly označené nově povolené skály, jednotliví správci zkontrolují a případně označí skály podle platného povolení.

2) Na Srbsku, pro lokality u Kačáku (Skála za Pupkem u Kačáku, Lom u Kačáku „Divadýlko“ a Kačák skála u cesty): OVK stanovuje maximální počet nových cest na jednu osobu za kalendářní rok: tři, včetně spoluúčasti, variant a podobně, pro tuto část skal (žádosti o prvovýstupy / nové cesty eviduje správce skal M. Mestek), informace o novém povolení i s kontakty na OVK byly rozvěšené také u skal. Jedná se o dva lomy, kde OVK neeviduje dosud žádné výstupy, na skále za Pupkem bude nejdříve během zimy vyměněné jištění ve starých cestách, potom zde bude možné žádat o nové cesty.

3) Změny správců: Skály u Vinoře, změna správce v rámci oddílu HO Satalice: nyní Antonín Skolek namísto Davida Stelly. Babka, Jakub Stanovský již nestíhá. Díky za práci všem.

4) Průkazy správců skal: na rok 2020 budou vytištěné opět podle zájemců.

5) U jednotlivých sektorů a skal v databázi na stránkách ČHS (www.horosvaz.cz): je nutné zkontrolovat a aktualizovat informace ohledně omezení nových cest (z důvodu ochrany přírody, tam kde už se zleva doprava nic nevejde a podobně). Správci průběžně.

6) Granty na údržbu skal: podmínky na rok 2020 budou oznámené opět v zimě a zveřejněné na stránkách ČHS.

7) Požadovaný materiál: na rok 2020 bude objednaný podle požadavku jednotlivých správců jako obvykle.

8) Diskuse: negativní vlivy přetěžování jednotlivých skal komerčními lezeckými kurzy, například Borová skála v Prokopském údolí v Praze a podobně, kde jsou pořádány velké akce s možnými dopady na povolení lezení.

9) Termín příští OVK: předběžně ÚT 18. 2. 2020 (18:00, restaurant Petřín, Jezdecká 1915, Strahov).

                                                                                                 Zapsal: M. Tučka

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář