Jdi na obsah Jdi na menu

  Přináším pár informací o horo-dění na území Prahy a Středních Čech z pohledu člena OVK (oficiální zápis z podzimního setkání bude prezentován později). Začínám u naší oddílové skalky v Dolním Posázaví a sděluji, že se přihlásím do grantu na údržbu skal na rok 2015 a budu požadovat od svazu na přístup od Sázavy přes navigaci k nástupům - řetěz a zorganizuji jeho zabudování. Pro tuto akci mám plné požehnání naší OVK, vrtačku zajistím, takže na jaro vyhlašuji brigádu na Pikovické jehle. Dále nabízím pro členy oddílu pomoc v podobě dotovaného matroše(borháky, slaňáky, mailonky, řetězy...) na budování prvovýstupů. V letošním létě byla završena fúze RAVELTIKU s LANEXEM a.s., přičemž bude organizačně začleněn do divize SINGING ROCK a nadále bude sponzorovat horolezeckým materiálem ČHS.

  Oblast Solvayovy lomy(vápenec Českého krasu) byla oficiálně otevřena pro veřejnost, prezentován průvodce skal a odsouhlaseny komisí tamní prvovýstupy. Jedná se o dobře odjištěné sportovní cesty v pěkném prostředí opuštěných lomů nedaleko sv.Jána pod Skalou a Bubovic. Dále nesměle poodhaluji novinu, že v okolí Prahy se buduje(oprašuje) další lezecká oblast, kterou jsem jednou navštívil s Dudym v roce 1989 a prý to bude krása. Jsou pod tím samozřejmě podepsáni Marťas(Tučka) s Frantou Algenou(Mezerou). Oblast Prokopského údolí a Branických skal má nového správce skal (předseda HOKAS Viktor Lada), který se už delší dobu o tyto útvary brigádnicky stará.

  Od nového roku začne fungovat produkt Skalní oblasti ČR pod hlavičkou ČHS. Webový modul připravuje společnost Vizus, která vytvořila současný web ČHS, a za nás má přípravu webového modulu na starosti Petr Jandík. V současnosti je k dispozici beta verze a pracuje se na jejích dílčích úpravách, upřesněních apod. včetně kontroly naimportované databáze skal.

                           Termín příští OVK na Strahově je naplánován na čtvrtek 26.2.2015.

 

                                                                                                            správce Pikovické jehly

    .......................................................

  doplnění příspěvku:

Zápis ze schůze OVK Praha a Středočeský kraj konané 25.11.2014 v 1800 hod

hlavní budova ČSTV, Zátopkova 100/2, Praha 6 – Strahov

 

Přítomni:   K. Berndt, M. Tučka, M. Beke, L. Beke, J. Blecha, J. Škarohlíd, F. Mezera, V. Kopecký, M. Vítězník, V. Lada

Omluveni:  O. Běhal, P. Novák, M. Mestek, J. Rozmajzl, M. Mandák

 

  1. Kontrola zápisu z minulé schůze, průkazy (ČHS) správců skal 2015, stejně jako posledně (M. Beke, L. Beke, Z. Ondráček, P. Hezina, V. Kopecký, M. Tučka, P. Novák, J. Blecha, F. Mezera) + V. Lada, J. Škarohlíd, případně další zájemci dají vědět předsedovi OVK (K. Berndt).
  2. Granty na údržbu skal: letos využito na zakoupení pytlů na odpadky a rukavic. Nové granty budou vypsány začátkem roku 2015.
  3. Školení správců skal – Letos se na Srbsku zúčastnili M. Mandák a M. Mestek, M. Tučka a J. Rozmajzl. V roce 2015 proběhne opět pravděpodobně na Moravě a v Labáku (neproškolení členové OVK: Z. Ondráček, J. Stanovský, V. Lada).
  4. Požadovaný materiál na rok 2015 bude dodaný na jaře po výrobě, požadavky byly nahlášeny předsedovi OVK, + pořídíme 1 další vrtačku pro výměnu jištění, která bude našim správcům k dispozici na Strahově. Pravděpodobně dostaneme část materiálu na výměnu sponzorsky od firmy Singing Rock.
  5. Výměna jištění – průběžně. Dohledávání starých terénů a postupné dokončení výměny jištění na rozdělaných skalách - trvá. Vadné jištění v konkrétních cestách je možno i nadále hlásit u jednotlivých správců, nebo bude možné přes nový web ČHS. V letošním roce proběhla největší údržba v Lomech nad Velkou a v Českém krasu + drobné práce v dalších oblastech. Odcizené maillony na štandech byly vyměněné a zalepené.
  6. Pražský magistrát letos zrealizoval sanaci Branických skal, poté bylo zkontrolováno fixní jištění.
  7. Rozšíření webu ČHS nahrazující Skalní oblastí, tj. evidenci cest a jejich údržby, by měl fungovat nejpozději od nového roku. Zde bude možné zadávat nová data a kontrolovat staré záznamy převzaté ze SO.
  8. Děkujeme za práci v OVK Martinu Vítězníkovi, který byl správcem Prokopského údolí. Novým členem OVK se stal Viktor Lada (předseda oddílu HOKAS, který organizuje na skalách v okolí Prahy brigády na úklid) – převezme správcování v Prokopském údolí a na Branických skalách (dříve M. Tučka). Členem OVK je nyní i několikaletý spolupracovník Jan Škarohlíd, na příští OVK se rozdělí kompetence v rozsáhlém Českém krasu.
  9. Za OVK byli letos jako nejaktivnější navrženi na bezplatné členství v roce 2015 F. Mezera a M. Tučka.
  10. Schvalování prvovýstupů – na příští OVK předloží správci skal k projednání seznamy nových cest za celé oblasti nebo části, které nejsou v průvodcích (úkol trvá).
    Solvayovy lomy – schváleny výstupy v nové oblasti dle průvodce 9/2014, která byla otevřena na základě povolení správy CHKO.
  11. Publikace málo známých oblastí v médiích v letošním roce: Pakosta, Lomy nad Velkou, Solvayovy lomy. Na přelomu roku by měl vyjít průvodce oblastí v povodí Vltavy.
  12. Brigády ve skalách 2015 - úklid odpadků, prořez náletových dřevin (tam kde je to povolené ochranou přírody) - lokality a termíny po domluvě se správci skal. Letos se uklízelo v oblastech: Branické skály, Divoká Šárka, Prokopské údolí, Lojzovka, Nečín, Lomy nad Velkou, Roviště, Prosečnické lomy, Radotínské údolí a Solvayovy lomy. Účast a poděkování: OVK Praha a Střední Čechy + oddíly KHS Hobrdy Příbram, HOKAS, HO Loko Beroun a další přítomní horolezci. Materiál na úklid dodaly oddíly a členové, ČHS a Pražský Magistrát.
  13. Ferraty – členové OVK se usnesli na stanovisku, jímž dávají na vědomí vedení ČHS svůj zásadní nesouhlas se stávajícími a dalšími možnými nově vzniklými zajištěnými cestami nejen v oblastech své působnosti ale i obecně v lezeckých oblastech celé ČR.
  14. Diskuse: představení některých oblastí, možnost výroby slaňovacích skalních borháků s větším okem, návrhy na činnost v roce 2015, problémy s parkováním se budou řešit se samosprávou přes sekretariát.
  15. Na příští OVK čt 26.2.2015 (18:00 Strahov) přinést seznam použitého materiálu (kdo nedal), seznamy cest ke schválení, je třeba aktualizovat zápůjční listy u vrtaček a rozbrusu.

 

                                                                                                            Zapsal: M. Tučka a K. Berndt

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář