Jdi na obsah Jdi na menu

 

Zápis ze schůze OVK Praha a Středočeský kraj konané 7.11.2013 v 1800 hod
hlavní budova ČSTV, Zátopkova 100/2, Praha 6 – Strahov
 
 
Přítomni:   M. Tučka, F. Mezera, M. Mandák, V. Kopecký, L. Beke, Z. Ondráček, P. Novák, O. Běhal,
J. Blecha, M. Beke, J. Škarohlíd
Omluveni: K. Berndt, M. Vítězník
 
1)         Kontrola zápisu z minulé schůze.
2)         Požadovaný materiál na rok 2013 byl až na výjimky dodaný (akumulátor - zaurgovat, slaňovací hrazdičky – příští rok), převzatý a nejpozději do konce roku bude zaplacený. Odměny za výměnu jištění je možné nárokovat do konce listopadu přes sekretariát, dále až na příští rok.
3)         Vl. Wolfa (CVK) jsme v dubnu 2013 dodatečně požádali o zásobu jištění pro prvovýstupce (500x bh, 10 vrtáků a kartáčů, 200 ampulí, 10 lepidel FIS a 40 špiček) z toho si 5 zájemců zatím zakoupilo 310x bh, 60 ampulí, 1 lepidlo FIS a 5 špiček. Pro rok 2014 by měla být další rezerva asi 200x bh a méně lepidel.
(požadavky prvovýstupců jsou možné u K. Berndta nebo M. Tučky), nejlépe vždy již do listopadu na příští rok!
4)         V Českém Krasu – Srbsko proběhla další údržba jištění v Alkazaru, na Pupku, Červených převisech, Blážině stěně… chybí některé řetězy na Bláže a cca 10 nových řetězů nad Červenými převisy (řeší správci).
5)         Oblast Prokopského údolí – proběhlo jednání na Magistrátu o úpravě přístupu v suťovém kuželu s minimálními zásahy do terénu. Sanační firma (Magistrát) odlámala volné desky, pod skálou je nyní kamení, proběhla kontrola a výměna poškozeného jištění.
Magistrát monitoruje sesuvy a řícení skal dále také i na Branických skalách a v Divoké Šárce.
6)         Poděkování za brigády ve skalách, mimo jiné: Branické skály – HO Hokas (Město dodalo rukavice, pytle a přistavilo bikramovou vanu); Zásmucko (Kolín) – Franta Pašek; Roviště, Zvírotice–město a Lomy nad Velkou – KHS Hobrdy Příbram, Holajs a Ježour; Hlubočepy - Lukáš B. Potřebujeme žádat o pytle a rukavice z grantu.
Další brigády po domluvě se správci skal, termíny na jaro budou na únorové schůzi OVK.
7)         Dokončení aktuální údržby v jednotlivých oblastech a kontrola všech cest v roce 2014, především: Divoká Šárka, Hlubočepy, Srbsko (Alkazar–Štítek, zatím kromě stěny Kotlů), Branické skály, Kotýz,…
- tak, abychom měli postupně jednotlivé skály pokud možno již načisto hotové (informuje M. Tučka)
- vadné jištění v konkrétních cestách je možno i nadále hlásit přes Skalní oblasti, nebo jednotlivým správcům!
8)         Informace o jednotlivých skalních oblastech jsou dále aktualizovány a zpřesňovány na webu SO.
Dále OVK odhlasovala správcovství u „nových“ oblastí ve Středním Povltaví:

Bohostice, Nečín – M. Tučka; Zvírotice–město – F. Mezera
9)         O průkazy správců skal (kolonka v průkazu ČHS) požádali: M. Beke, J. Blecha, Z. Ondráček, P. Hezina, V. Kopecký, F. Mezera, M. Tučka, Libor Beke, P. Novák (zajistí K. Berndt)
10)     Schvalování prvovýstupů – na příští OVK předloží správci skal k projednání seznamy nových cest za celé oblasti nebo části, které nejsou v průvodcích (úkol trvá).
P. Novák dodal seznam cca 2x30 cest – Bílá stěna, Budčice  (Posázaví) – doplní datumy a údaje o prvovýstupcích, ostatní členové OVK mají možnost oblast navštívit (k projednání na příští OVK).
11)     Připravované nové knižní průvodce (zejména Vltavská žula, Okolí Prahy západ, Český kras) – jedná se o nejvíce navštěvované oblasti, průvodce jsou staré, neaktuální a k pořízení už jen v antikvariátech nebo knihovnách. OVK doporučuje CVK a VV ČHS podpořit jejich vydání, v případě že o toto autoři nebo vydavatelé požádají.
12)     Diskuse:
Podpora záporného stanoviska OVK Jizerské a Lužické hory k záměru nové ferraty na Frýdlantském Cimbuří;
Je zájem o společné akce ve skalách (lezení a drobná údržba, představení oblastí) – termíny na únorové OVK; Nejnutnější výměny jištění, životnost starých nýtů (výměna není nutná všude a vždy).
13)     Materiál na výměnu a prvovýstupy potřebujeme (opět) na jarní sezónu – seznam v příloze.
K odstranění náletových dřevin jsou níže také požadavky na zahradnické nůžky, pákové nůžky a pilky. Špatné zkušenosti máme s křehkými listy pilek Fiskars, které se lámou a nelze je opravit (tipy na funkční arboristické nářadí: Silki, ARS, Bachko,…)
14)     Příští řádná schůze OVK se bude konat 27.2.2014 od 18:00 v zasedačce na Strahově (CVK je 23.11.2013).
 
            Zapsal: Martin Tučka

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář