Jdi na obsah Jdi na menu

Lezecký park Alkazar

Podávám informaci o naplnění koncepce svazu ze zápisu Valné hromady 2010 a to k vytvoření lanového parku v lokalitě naší OVK Praha a Střední Čechy. Předesílám, že na podzimní i jarní schůzi OVK jsme zachovávali k výstavbě této atrakce v Alkazaru na Srbsku odmítavý přístup a nabízeli náhradní lezeckou oblast. Mám k této oblasti osobní vztah a znám ji lezecky od konce 80let minulého století z lezení s místním správcem Mílou Pletánkem a hlavně v 90letech jsme zde s Honzou Mrkvou byli častými návštěvníky a převážnou část výstupů zde přelezli. Od té doby se zde mnohé změnilo, jak z lezeckého pohledu(přejištění cest, oklouzaný vápno), tak také v navštěvnosti místa (asfaltová cesta z Berouna, auta, kolaři, vodáci, inline bruslaři,...). I když se jedná o chráněnou oblast CHKO Český Kras, tak lokalita je z pohledu ochrany přírody neudržitelná a odepsaná k takovýmto aktivitám.   

........................................
Zápis z mimořádného jednání OVK Praha a Střední Čechy, 26.3.2011
- Lanový park Alkazar
 
Účastníci za OVK:
Karel Berndt, Libor Tvrdík, Martin Tučka, Václav Kopecký, Martin Vítězník, Pavel Honzátko, Jiří Rozmajzl
za VV: Petr Resch, Vladimír Wolf, Božena Valentová

Schůzka byla svolána po ukončení valné hromady ČHS k vyjasnění záměrů a stanoviska ohledně Lezeckého parku (dále jen LP) v lezecké lokalitě Alkazar v Srbsku, po úvodní korespondenci OVK s Petrem Reschem, který je VV pověřený jednáním ve věci zřízení LP dle schválené koncepce ČHS.  
ČHS vstoupil do jednání s dalším partnerem, který svazu nabídl finanční prostředky na činnost, které budou čerpány zejména na vytvoření LP a předpokládá spolupráci na dalších projektech. Jako pilotní projekt byla vybrána veřejnosti dostupná lokalita v bývalém lomu Alkazar především proto, že je k podobným aktivitám již využívána. Jiné oblasti (tradičního lezení) mají charakter přírodnějšího rázu a není vhodné směřovat do nich zvýšenou návštěvnost. LP budou využívány organizovanými i neorganizovanými horolezci zdarma.

Přínos pro ČHS a horolezeckou komunitu:
- finanční podpora aktivit ČHS
- vybudování LP pro děti, mládež, rodiny a neziskovou výuku lezení
- další prostředky pro sanaci jištění v Alkazaru
- zviditelnění ČHS
- možnost pořádání horolezeckých dnů pro veřejnost
- nábor nových členů

Za účelem zjištění objemu financování projektu LP zadal ČHS výběrové řízení a obdržel nabídky. Nyní bude znovu jednat s partnerem, dodavateli, majitelem pozemku, OP i OVK o jeho konečné podobě. Zviditelnění realizátorů v terénu (partnera i ČHS) bude provedeno citlivě, jméno partnera se objeví v názvu LP, jako materiál bude použitý vápenec a dřevo, v případě konstrukce pádového trenažéru či ferraty železo. Odklízení odpadků případně WC bude konzultováno s majitelem pozemků a OP. Součástí realizace bude také dlouhodobá správa LP.
V nejspodnější části lomu - tábořiště jsou navrhovány: rekonstrukce ohniště, nové sezení, informační tabule, prolézačky z velkých kamenných vápencových bloků, trenažér na chytání pádů pro děti a několik dobře zajištěných krátkých nových výstupových linií. Možnost napínání slack-line, či shybování. Zejména v "levé spodní etáži" by mělo být vyměněno vadné jištění, případně provedeno dojištění několika cest.

OP (ochrana přírody) by uvítala ferratu pro zajištění přístupu na 1. etáž, aby kolemjdoucí ani horolezci nesešlapávali svah za štolou, který není schválenou přístupovou cestou na horní etáže.

Stanovisko OVK po vyjasnění situace:
- PODPORA záměru vybudování LP v lomu Alkazar (přínos pro lezeckou veřejnost, uchování jiných lokalit);
- NESOUHLAS s vybudováním ferraty (bezpečnost kolemjdoucích i horolezců);
- výstupové linie budou osazeny normovaným jištěním (bezpečnost);
- doporučuje se střídání barev borháků pro snadnější odlišení výstupových linií;
- všechny objekty LP budou v dostatečné vzdálenosti od výstupových linií;
- nové výstupové linie budou zbaveny případných volných bloků na skále i na zemi;
- evidence jištění na web SO (zajistí OVK);
- přejištění "Levé spodní etáže" bude domluveno s OVK, případně dozorováno správcem;
- definitivní provedení LP bude odsouhlaseno OVK.
 
 
 

 
 

Náhledy fotografií ze složky Přejištění Srbska 2008

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář