Jdi na obsah Jdi na menu

                           CHKO Kokořínsko 

Už delší dobu na našich stránkách nikdo nepřidal příspěvek do rubriky outdoor a tak to zde oživím a napíši něco o putování touto zajímavou krajinou, kde se potkávají přírodní oblasti skal, překrásná jezírka a vesničky s lidovou architekturou. Kokořínsko je proslulé romantickými roklemi a unikátními pískovcovými věžemi, branami, okny a dalšími útvary, které se v takové formě a rozsahu nevyskytují v žádné jiné oblasti České republiky.

dsc_5303.jpg

Také jsem zde v minulosti vykonal několik lezeckých výstupů na pískovcové věže Dubských skal. Jen tak namátkou - v roce 1989 v oblasti Blátečky na Profu, Šmudlu, Kejchala.... s Dudym, v Planým dole Cestu jednoročních vzpomínek(V) na Svícen, na Faraona a Ramsese u Mšena, v 1990 v Kokořínském dole na Vojtěcha, Vojtěchovskou stěnu, Žezlo s Jirkou, v 1992 v Planém dole na Dobro a zlo Podzimní sonátu(VII),

100let-lkp-023.jpg

a s Andrejem v roce 1993 u Blíževedel na Hlásnýho Brémští muzikanti (VIIb), Předehru(VII) na Homoli a asi nejhodnotnější výstupy v srpnu 1993 s Andrejem a HonzouČ. v údolí Dolského potoka(Roklice) Červnovou cestu a Šerosvit na Čertovu věž, Deštivou hranu na Dobrýho bratra, Zelenou oponu na Libereckou, Psa Filipsa na Zlýho bratra, Jižní na Karlův kámen vše v solidní obtížnosti za VII a namáhavý Zpocený záda za VIIb. Andrej na písku uměl!

  Dnes už je to převážně o návštěvách a procházkách v Máchovým kraji, který je ze severu Prahy dobře dosažitelný za půl hodiny autem.

dsc_4914.jpg

V říjnu vloni jsme s Aničkou navštívili Kokořínský důl, nechali auto pod Pokličkami a Družkovskou cestou po modré dorazili k Faraonovi a Ramsesovi, sestoupili Náckovou roklí do údolí Močidla se zajímavou odbočkou v soutěsce ke keši Apatyka. V listopadu jsme navštívili s Aničkou Horní Vidim s pěkným zámkem(nepřístupný domov důchodců), prošli po ž.zn údolím k bývalým vidimským lávkám, zajímavou jeskyni pod nimi až k Umrlčí rokli a zpět.

dsc_5273.jpg

Dalším místem byla obec Jestřebice a cesta Vojtěšským dolem ke Kalvarii pod Jestřebicemi, Jestřebickým pokličkám, kdy pěšinka vzhůru byl masakr  a málo známé skalní bráně s obtížně dostupnými keškami. Letos naším cílem v únoru bylo Hradsko, začátek u Grobiána a údolím Kočičina(čer.zn.) do obce Sedlec a návrat po zel.zn. s pěknými výhledy na hrad Kokořín do Kokořína-doliny a Kokořínským dolem kolem rybníka Kačírek(E10 Máchova cesta) zpět ke Grobiánovi.

dsc_6037.jpg

Cestou zpět jsme se ještě zastavili u rybníka Harasov (dříve též Novomlýnská tůň), kde na skále naproti rybníku se nachází zbytky hradu Harasova(Krvemlejn) a na opačné straně je hotel Harasov (nechal postavit kníže Bedřich Lobkowicz), který v současné době prochází rekonstrukcí.

dsc_6055.jpg

   Všechny naše výlety v rozšířené CHKO Kokořínsko- Máchův kraj(410km²) spojuje délka trasy kolem 10km v náročném terénu, kdy zalesněná, kaňonovitá údolí jsou položena o 150m pod okolní krajinou. Všude se nachází velké množství pískovcových útvarů, kdy v oblasti Dubských skalách je evidováno přes 1220 pískovcových skalních masívů a věží.

dsc_6014.jpg

Zdejší krajina má zachovalou lidovou architektůrou prezentovánou dřevěnou zástavbou převážně roubené a hrázděné konstrukce a některé vesnice mají i statut vesnické památkové rezervace (Dobřeň, Nosálov, Nové Osinalice....) Na území CHKO je 6 národních přírodních rezervací, 12 národních přírodních památek, 6 přírodních rezervací a 18 přírodních památek. To se nedá normálně vše  navštívit, ale snažíme se. Je nesporné, že toto území má pro mne svůj genius loci a budu se sem stále vracet.

                                                                                                                                                 zaznamenal Venca  Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Pískovcové skály na podzim 2019

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář