Jdi na obsah Jdi na menu

Výlet na Berounsko

Dne 8.5.2010 jsem se vydal s malou partou dětí na výlet po podzemí v Českém krasu. Nutno podotknout, že jsem se v naší skupince docela ztratil, protože i nejmladší pětiletý Vojta měří skoro 130cm.

   Naše putování jsme začali ve Svatém Janu pod Skalou, kde v kostele sv. Jana Křtitele nás farář seznámil s místními zajímavostmi a historií. S kostelem je propojena Ivanova jeskyně, která byla naším prvním podzemím. Jeskyni obýval první poustevník v Čechách Ivan, možná spíš první bezdomovec, ale to nechme historikům. Po malém stoupání jsme se zastavili na pěkně vyhlídce nad sv. Jánem, kde se dá přehlédnout celé údolí a pak už jen směr Solvayovy lomy. V Solvayových lomech nás provedla parta nadšenců po pěkné expozici, svezla důlním vlakem a provedla štolou. V lomu  jsem našel i pěkný kámen na cenu pasivního vklíněnce kterou chce vyrobit Jarda, ale myslím, že by nikdo nechtěl být pasivní, protože doprava by byla možná jen pomocí těžké techniky, ale na druhou stranu by se dobře vyjímal Vobluďákovi v obýváku. Další putování probíhalo v okolí Srbska a skončilo na Tětíně.

Obrazek

Zde jsem děti navlékl do svých pracovních mikin, montérek, helem, takovou módní přehlídku nikdo nezažil a prozkoumali jsme Portálovou a Sedmisálovou jeskyni a poté ještě několik bezvýznamných děr. Den jsme ukončily na vyhlídce Tětínského hradu. No hradu, teda spíš to co z něj zbylo. 

 Navzdory všem deštivým předpovědím počasí vyšlo na jedničku, jo holt technika asi opět zklamala nebo Jarda málo krmí rosničku. Nechci slyšet, já jsem říkal, že nebude pršet, ale hlásili jste něco jiného, tak si v tom udělejte rosničkáři pořádek. Podle toho jak mi vržou kolena to počasí předpovím stejně a bez veškeré té techniky a výpočtů pravděpodobností.

                                                                                                 A tak zase jeden pohodový den VP a P

                                                                                                                                                                Ahoj Peťas.

 

Náhledy fotografií ze složky Výlet na Berounsko

Komentáře

Přehled komentářů

Mrkva - Že by nový trenér mládeže?

Peťasi, moc hezkej příspěvek. Prohlížel jem si ve fotogalerii těch pár fotek z plazivek. Obdivuji ta prťata, já bych tam asi nevlezl. Bál bych se, že se někde zašprajcnu a nebudu moct tam ani nazpátek.

Meteorolog - Předpovědi

Není předpověď jako předpověď. V rádiích a v televizi jsou různé verze a jen některé jsou zpracovány na ČHMÚ. Tyto předpovědi se mnohdy liší a nejsou v souladu s těmi, které vydává ČHMÚ. Dále v televizi (ČT1, ČT24) nebo na Radiožurnálu je uváděna celorepubliková předpověď, která se mnohdy liší od regionálních, jenž zachycují detailnější rozbor jednotlivých prvků. Tyto předpovědi jsou jenom na stránkách jednotlivých poboček.