Jdi na obsah Jdi na menu

                                     Výprava do Tetína.

    V rokli jsme se rozdělili. Smrťák s dětmi se vydal na exkurzi po rokli, kde jim ukázal několik jeskyní: Tetínský hrad apod. Vše obohatil o podrobný výklad. Já s oběma řidiči Milanem a Martinem jsme zůstali s dalšími členy Tetínského spolku v jeskyni Propástky.

pb060037blativa_chodba.jpg

Jeskyní systém Tetínské Propástky začali místní prozkoumávat někdy v šedesátých letech minulého století a poté se výzkum přerušil a pokračuje se až v posledních letech. Podle průzkumů je šance objevit nebo propojit několik jeskyních systémů, ale to ukáže čas. Několik let se zde kopala chodba až k hladině Berounky a dále už to kvůli vodě nešlo pokračovat a tak byl zvolen nový směr. Dnešní délka chodeb má něco okolo 200 m.

pb060042.jpg

Naším úkolem bylo pomoc vyčistit sifon v plazivkách od bahna a vody. Tato činnost je velice jednoduchá. Několik nadšenců se nažene do plazivek a rozmístí se po úsecích kde se dá postavit, protáhne se lano a tahají se kanistry s bahnem a takto se pokračuje až do míst kde se dají kanistry vyprázdnit a potom se vše několikrát opakuje a znovu a znovu a …..
Odpoledne se s námi opět spojila první skupina a děti jsme pustili do propástek, což přivítali s nadšením. Méně nadšeni z toho museli být rodiče protože pár dětí utopilo boty v lepivém blátě co jsme navršili a většina změnila svůj zevnějšek.
Několik skautů se na chvíli dobrovolně zapojilo do vynášení zeminy z čelby v malých kyblících.
Poté už bylo nutné pomýšlet na návrat.

pb060024bez_komentare.jpg

Venku vydatně pršelo a z dětí to smylo alespoň část nánosů, aby je rodiče doma poznali.
 
O své postřehy se s Vámi podělil Peťas
 Příští akce v Těšínských propástkách 20. Listopadu, přidá se někdo?

 

Dne 7.11.2010 jsme se s Čelákovickými skauty vydali na výpravu do jeskyní do Tetína. Část dětí už se mnou v Tetíně byla a ostatní netušili do čeho jdou.

Kromě nás tří řidičů, jedné vedoucí se sešlo celkem jedenáct dětí z různých oddílů a to už je slušný zájezd.
Sraz jsme měli v deset hodin v Tetíně na náměstí, kde nás vyzvedl místní člen speleologické společnosti přezdívaný Smrťák. Smrťák je místní patriot a málo kdo ví o Tetíně a jeho okolí tolik co on.

pb060007sestup_do_tetinske_rokle_zatim_v_cistem.jpg

Cestou do Tetínské rokle nás Smrťák zasypal přednáškou z geologie, o utváření krajiny, vrásnění, erozi,vývěrech a trochu o historii a pod. Příval informací, až to hlava nestíhala.

                                                                                                                                   Peťas

 

Náhledy fotografií ze složky Tetín 2010

Komentáře

Přehled komentářů

Pavel - Dobrodrůžo

Když jsme chodili na Proseku ,než se to zavřelo a zatarasilo Peťasi do jeskyň ,bylo to parádní dobrodružství ,pamatuju že sem měl kolikrát pekelnej strach ,byli to docela dálky ,říkalo se že to vede až na hrad ,to by bylo asi patnáct km ,nevim jestli je to pravda ,ale věřil jsem tomu .Pro malý skautíky děláte pěkný zájezdy ,musí to bejt pěkná prča ,jak koukám na baheního muže ,tak si to fakt užíváte .Tak ahoj na slanění

Peťas - Re: Dobrodrůžo

Nevím kterej Pavel, ale do Proseckého podzemí se dá dostat , musel bych se optat. Chodba na hrad je ale báchorka, ta samá jako chodba z Proseka na Starou Boleslav . Prosecké podzemi vzniklo těžbou písku . Navíc chodba z hradu vedla většinou tak do podhradí a sloužila jako uniková a tudíž byla utajená. Patnáctikilometrovou stavbu by nikdo neutajil, nemá ani význam, nehledě na náročnost .
Bahení muž se v Tetíně už nebude konat , sifon už je vykopán a vysušen, navic tuto sobotu se část vystřilela . Pokračuje se v kopání a tak mužeš poc i ty, nebo kdo bude mít chuť

Předseda - Upřesnění

Pětas, z Proseka je jeden člen klubu, který v současné době pobývá v Náchodě. To je jen na upřesnění, který Pavel to je.