Jdi na obsah Jdi na menu

                           Ralsko
Nejvýraznější dominantou krajiny kolem Mimoně je čedičový(olivinický nefelinit) vrch Ralsko (696m), jehož zalesněný kužel se tyčí téměř 400 m nad údolní nivou říčky Ploučnice a je nejvyšším bodem České tabule.

dsc_0727.jpg

Na jeho vrcholu stojí pozůstatky stejnojmenného hradu, který patříval přednímu šlechtickému rodu pánů z Vartemberka a výšlap po červené z vísky Vranov přes Julininu vyhlídku je náročným trekem, který jsem si chtěl zkrátit, ale zabrzdilo mne prudké vrcholové sutovisko a nezbývalo než přetraverzovat zpět na značenou cestu. Přesně podle rčení- zkratka je vždy delší, ale zato však horší. Zajímavé je jižní úpatí tohoto kopce (PP Vranovské skály), kde se nacházejí pískovcové lezecké terény, dříve v prostoru vojenského pásma, takže skoro zapomenuté, ale nyní je celá oblast bez problémů přístupná. Skály jsou z velmi měkkého pískovce s jílovitým tmelem v barevné škále od témeř bílé, žluté až po cihlově červenou.

ralsko-topo.jpg

Lezecky zajímavá je skála Džbán(Molkenkrug) s normální cestou (Nordostweg) za V(JPK) od německých lezců z roku 1930. Další navštívenou zajímavostí je uměle vytvořená průrva Ploučnice, oblíbená to vodácká atrakce při dostatečném vodním stavu.

dsc_0704.jpg

I díky geocachingu je zde k vidění množství interesantních míst, které stojí za shlédnutí a byla po odlovu keše i následně navštívena. Další možností pohybu po regionu je využití místních cyklostezek a projet to zde na kolech.

                                                                                                                                   doporučuje  Venca  Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Ralsko 2013