Jdi na obsah Jdi na menu

                 Zajištěná cesta, Via ferrata, Klettersteig...

  Předem avizuji, že ferraty nejsou můj šálek kávy a klasické lezení bylo mnou vždy upřednostňováno, ale všestranný horolezec by si měl vyzkoušet více lezeckých disciplín a tak jsem i já poprvé v ČR zkusil outdoorovou aktivitu zvanou lezení zajištěných cest.

pastyrska-stena.jpg

  Před více jak 10lety jsme s Petrem K. v Dolomitech přeběhli v oblasti Selly - Via ferrata al Piz Boe "Cesare Piazzeta" (D/4,5 900m) a v oblasti Passo Sella/Sellajoch -  Pößnecker Klettersteig - (D/4 z roku 1912, 700 m) a tak jsem byl zvědav jak to vypadá na Pastýřské stěně v Děčíně, kde autorem cest je známá pískovcová fréza z Povrlů Karel Bělina a oblast už má více jak 14výstupů a solidní reference. Hlavním motorem akce byl můj mladší vnuk Vojta, který objevuje taje lezení a tak mu po kapkách předávám své instruktorské zkušenosti.

dsc_5996.jpg

 Vybavení(ferratový tlumiče pádů) jsme si levněji zapůjčili v Namche a hůrá po dálnici D8 na sever za dobrodružstvím! Počasí bylo od rána excelentní a na pískovcovém masivu Pastýřské stěny to bylo na návštěvnosti patřičně znát. Věkový rozptyl od mateřské školky po prošedivělé kmety.

dsc_6016.jpg

 Výhodou je velká variabilita výstupů, kdy je lze kombinovat a vyhýbat se provozu ve stěně. Lezli jsme Tichou toleranci(C)  a Cestu do nebíčka(C 150m) s variantou Karlův most(12m ocelový most).

dsc_6021.jpg

 Ve 2/3 výšky masivu je vrcholová knížka a příjemné posezení s výhledy na protější břeh Labe se zámkem Děčín a jeho okolím. Sestup trvá klikatou cestou dolů na nábřeží asi 10min. 
Přidávám pár praktických informací - do navigace: Labské nábřeží, Děčín.
GPS nástupu na ferratu: 50°46'45.75 / 14°12'18.30
GPS souřadnice parkoviště: 50°46'51.90 / 14°12'22.90
Parkování aut je možné zdarma (zatím) na břehu Labe cca 200 m od ferraty pod mostem. Bylo plno.

dsc_6025.jpg

 Po příjemném posezení a občerstvení se na terase restaurace U Přístavu pod skalami jsme vyrazili přes Děčín, Ústí n.L. k Mirkovu na další ferratu zvanou Poustevna(C), kterou vytvořil Karel letos o Velikonocích.

dsc_6050.jpg

 Stávala zde poutní kaple Navštívení Panny Marie vystavená po roce 1800 a roku 1977 definitivně zbořena. Materiálově se jedná se o menší bývalý pískovcový lom, kde je 50m traverz v 7metrové výšce s vertikálními pasážemi. Jelikož jsem zde objevil i zrezlé pískovcové kruhy tak se zde i lezlo. 

dsc_6047.jpg

 Výhodou je klidné prostředí zastíněné vysokými stromy, ohniště s dostatkem dřeva a příjemné posezení. Došlo i na odlov geokeše Kaple u Mirkova, ale návštěvu zříceniny hradu Blansko a nedaleký Blanský vodopád jsme odložili na příště. Poustevnu jsme prolezli všemi možnými směry výstupů a příjemně unaveni po celodenním pohybu na pískovcových skalách jsme se spokojeně vraceli k domovu. No, není to lezení, ale co by děda neudělal pro své potomstvo a třeba tomu přijdu časem na chuť.

                                                                                                                                                      zapsal  Venca Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Pastýřská stěna a Poustevna 2017

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář