Jdi na obsah Jdi na menu

Lezecký park Alkazar a sv.Jan pod Skalou

                             Lezení v Českém krasu

   Skoro každý lezec z pražské kotliny má zkušenosti s lezením na vápencovém Srbsku a hodně jich mělo svůj první kontakt se skálou právě zde a především sektor Alkazaru je tím ideálním místem. Pravdou je také už značná oklouzanost místního vápna hlavně v první galerii, ale výhodná dostupnost a návštěvnost byla hlavní příčinou toho, že zde ČHS vytvořil první Lezecký park (lokalita pro rodinné lezení).

p1180174.jpg

OVK Praha a Střední Čechy v prvopočátcích nebyla tomuto záměru nakloněna, ale po určitých kompromisech nakonec svolila a stavba po vyhlašení výběrového řízení na výstavbu lezeckého parku v lomu Alkazar v oblasti Srbsko v Českém krasu byla realizována. Novodobým trendům, které k nám přicházejí se neubráníme  a tak jde jen o nejvhodnější zakompování  lezeckých parků do našich lezeckých oblastí. Podle mého, kdy byly zpevněny i vyasfaltovány přístupové cesty k lomu, vytvořena cyklostezka pod skalami, nedošlo výstavbou lezeckého centra k výrazné změně v této lokalitě. Celkově shrnuto, je zde plno!

       přes Hostím kolem "U Krobiána"

    je jen pár kilometrů od Srbska, ale z lezeckého jde o úplně jinou lokalitu i když se jedná také o vápenec. Návštěvníků je zde podle obsazenosti parkoviště dost, ale většina se jde jen podívat na kostel sv. Jana Křitele a jeskyni sv.Ivana,  turisté tady procházejí po první a nejstarší značené turistické cestě Vojty Náprstka z Berouna přes Sv. Jan pod Skalou do Karlštejna, jsou zde 2 naučné stezky, okolí je vhodné pro cyklovýlety a také láká návštěva muzea těžby a dopravy vápence v Českém krasu - Skanzen Solvayovy lomy(Společnost Barbora).

p1180199--2-.jpg

Leze se hlavně na skalními masívu Křížové stěny(pozor na časové omezení XII-VII) a  Dušičkové stěně(leze se celoročně), na nichž se nachází celá řada hodnotných výstupů. Výstupy nejsou tak olezené a přejištěné, jako v Alkazaru, občas je dobré založit své jištění a taková Křížová cesta za 5 (UIAA), 1943, Store, Metzner je dobře odjištěný velkolepý hvězdičkový výstup k vrcholovému kříži přes velkou jeskyni. Celé malebné údolí vesnice sv. Jana pod Skalou z pohledu od kříže působí neopakovatelným dojmem a spolu s bohatou historií stále přitahuje své návštěvníky. Celkově shrnuto, je zde krásně!

                                                                                                                                                                            Venca

 

Náhledy fotografií ze složky Alkazar a sv.Jan 2012

Komentáře

Přehled komentářů

aktivní mládí - pěknej článek a dobrej tip

Hezký tip na výlet, hned tuto sobotu jsem tam vyrazil a hezky se prošel a zalezl si. Jen bych podotkl, že v Alkazaru chybí stánek s pivem :)

Abstinent - Re: pěknej článek a dobrej tip

Dej to jako připomínku některým místním pivovarům. Stejně si pivovarníci v poslední době stěžují, že mají odvliv zákazníků. A nakonec: mělo by se z hlediska bezpečnosti lezců čepovat jen neakoholická piva.