Jdi na obsah Jdi na menu

Challenge Brdy

                            Geocaching na Brdech

  Při prohlížení našich stránek jsem si všiml, že do rubriky OUTDOOR už dva roky nikdo nepřidal žádný příspěvek, jen pár fotek přibylo. Vkrádá se mi na mysl logická otázka:"Čím to asi je"? Neprovozujeme žádnou jinou sportovní aktivitu v přírodě, kromě té, kterou máme uvedenu v názvu klubu? Spíše se mi zdá, že opak je pravdou. Abych to manko napravil, tak krátce pojednám o aktivitě, kterou v posledních létech tak trochu provozuji a tou je geocaching. Předesílám, že mne moc neláká lovení keší v městských lokalitách a vyhýbám se jim.

dsc_2835.jpg

  Moje kroky naopak raději vedou do volné přírody, kde lišky dávají dobrou noc a moji srdeční záležitostí je oblast Brd. Mojí vůbec první keší byla tradička Jizerské výhledy - Tišina v říjnu 2009 při posledním slanění našeho klubu nalezena starším Garminem eTrex Venture Cx bez el.kompasu. Od té doby jsem technologicky postoupil a přešel na vybavenější navigaci eTrex 30, na PC program GG(Geoget), postarší MapSource i novější i když pro mne méně přívětivější Base Camp, vstoupil mezi PM členy a jako zálohu používám telefon Huawei P8lite s aplikací c:geo. Po zjištění, že existuje něco jako Challenge Brdy jsem se rozhodl do této výzvy pro milovníky brdských hvozdů zapojit. Doposud je nás asi 10 000 účastníků, kteří odlovili aspoň jednu keš v brdských lesích a v současnosti jich je založených asi 350. Při odlovech se pokračuje v kategoriích Brdy Challenge - Bronze(povinnost nalezení 20 cache), Silver(40), Gold(60), Platinium(90), Diamond(120).

mapa-geobrdy.jpg

  Já jsem začal v roce 2011 s 5kešemi, v roce 2015 už padlo 103kousků, vloni 96keší a postupně jsem se prokousával pořadím až na současné 18.místo s 252keškami. Další postup vzhůru už asi nebude jednoduchý, protože po odlovení klasických tradiček jsou na řadě tzv.stromovky, noční keše a další T5 obtížnosti, multi-cache a mystery-cache a s němi jsou spojeny určité obtíže lovu. Některé archivované keše nenávratně zmizely a jsou už historií, ale nové se zakládají díky vzniku CHKO Brdy a omezení vojenského prostoru i když několik lokalit je stále vojsky využíváno k výcviku a tudíž pro veřejnost nepřístupno. Rozhodně nedoporučuji vjezd motorovým vozidlem, sám mám osobní zkušenosti, kdy za párkilometrové zkrácení jsem náležitě zaplatil příslušníkům policie dnes už vybavených čtyřkolkami. Cyklisté a chodci o víkendech a svátcích mají vstup volný a už se začíná budovat síť turisticky značených cest a cyklostezek. Začíná nová etapa využití prostoru Středních Brd a čas ukáže, jaké změny dané uvolněním režimu pohybu v této oblasti to přinese v budoucnu.

dsc_3221.jpg

  Každopádně i po navštívení několika stovek míst na Brdech, které mají na délku úctyhodných 70km, jsou tam stále pro mne neznámé lokality skrývající křišťálové studánky a prameny potůčků, zapadlé trampské kempy a historické stopy osídlení, tajuplné kříže a partyzánské pomníčky, polorozpadlé kůlny a neudržované myslivny, opuštěné vojenské objekty a nepřístupná důlní díla.... a vo tom to všechno je.

i-heart-geocaching.jpg

  A narazí se i na horolezecké terény! V současné době platí zákaz provozování horolezecké činnosti v celé CHKO, ale ČHS jedná o povolení lezení. Jen tak namátkou uvedu - Jindřichovu a Mrtnickou skálu, Klobouček, Koníček, Beran, Okrouhlík... a z oblasti Hřebeny(už nepatří do chráněného uzemí) - Plešivec, Černolické skály, Černá skála... 

Doporučená literatůra o Brdech:

Jan Čáka - Střední Brdy krajina neznámá a Toulání po Brdech

J.Hajšman, J.Vogeltanz - Tajemství brdských vrcholů I. a II.

Václav Cílek - Střední Brdy

Otomar Dvořák - Za poklady brdských Hřebenů

www stránky:  brdy  brdské listy  ....

                                                                                                                                               zapsal keškař  Venca Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Brdské hřebeny 2014

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář