Jdi na obsah Jdi na menu

Balónové létání a stratocaching

                           Balónové letání. 

Pokud si chcete prohlédnout Český ráj nevšedně shora, tak vám stačí zakoupit balonovou letenku(Česká vzduchoplavecká, s.r.o.), zaregistrovat se a vybrat si vhodný termín letu. Jak jednoduché a pokud dáváte přednost krajině v Posázaví, Karlštejnsku, Kokořínsku, Českému středohoří... není problém a můžete si vybrat z široké nabídky provozovatele letů.

letenka.jpg

Můj let měl start začátkem července po 19h z louky za autobusovým nádražím v Turnově a po nezbytném vstupním brífinku, nafouknutí horkovzdušného balónu(8500m3 ), rozloučení se s nejbližšími a nastoupením do obří gondoly(15pasažérů), jsme rychle stoupali vzhůru a nad Valdštejnem už měli výšku kolem 500metrů.

dsc_2447.jpg

Po prvních minutách letu, lze zodpovědně potvrdit, že let balónem je bezpečná aktivita, při které nefouká, je ticho, pokud nepracují hořáky, není zima a je perfektní rozhled. Směr letu jednoznačně určuje vítr, ale další parametry letu jsou už v rukou zkušeného pilota a to výška letu(optimální je 400m), kdy jsme vystoupali až do 1000m a otáčení balónu kolem svislé osy.

dsc_2515.jpg

Náš pohodový podvečerní let při optimální termice pokračoval JJZsměrem nad hradem Kost a Dolním Bousovem s mezipřistáním v zemědělské plodině(1,5m vysoké), mne neznámého původu, kdy jsme zaparkovali poblíž malé vesničky Lhotky, jen pár metrů od mysliveckého posedu. Po rekognoskaci okolí a spojení se se základnou bylo rozhodnuto přeletět blízký les a za ním dokončit let.

dsc_2564.jpg

Zde začala ta intenzivnější zážitková část našeho letu, podařil se start, minutí posedu o pár metrů a bytelná gondola(2500kg) doslova proplula vrcholkami stromů, kdy ohýbala i docela silná dubiska. Přistání bylo docela dramatické se šťastným koncem, kdy plášť balonu napíchla statná hrušeň a převržená gondola zůstala ve vzrostlé a námi náležitě rozbrázděné pšenici.

dsc_2596.jpg

Nikomu se nic vážného nestalo jen ten horizontální výlez z koše byl zábavný a po příjezdu doprovodných landroverů, příchodu místních zvědavců a místní policie byl čas i na slavnostní přípitek a předání pamětního listu pro vzduchoplavce.

dsc_2634.jpg

Náš let i s mezipřistáním trval 1,5h, překonali jsme 26km, do Turnova zpět jsme dorazili v 22.30h a do Prahy před půlnocí.

mapa-letu.jpg


 Let balónem vřele doporučuji, je to opravdu nevšední zážitek!
                                                            ...........................


                          Víte co je Stratocaching?
Většina asi ne, ale pravdou je, že informace o této akci se dostaly až na televizní obrazovku, takže ve stručnosti, jde o mix "vesmírného" experimentu a geocachingové hry pro veřejnost. Vypuštěný meteorologický balon(s gondolou zvanou dropion, vybavenou elektronickými systémy umožnujícími sledování letu) ve výšce 30km vypustí 10 stratocache(v tvaru javorového semínka) a ty přitahovány zemskou přitažlivostí letí k zemi a dopadnou neznámo kam.

balon-leti.jpg

Úkolem nás keškařů byl lov těchto keší. Motivací pro prvních 10nálezců(a dalších 90) byly věcné ceny od sponzorů akce a podle pořadatele bylo přihlášeno do této hry přes 10 000účastníků. Akce, kterou bych nazval spíše experimentem, začínala na půdě ČHMU v Libuši s menším zpožděním a byla mnou sledována on-line internetovým přenosem z domova. Nepodařilo se úplně zprovoznit mobilní aplikaci(pro Android) pro logování, škoda,  ale záběry z kamery na dropionu byly perfektní a podle předpovědí odborníků mělo jít o východní proudění s plánovaným dopadem někde severně nad Plzní.

zeme.jpg

Opouštěl jsem Letňany po 14h, kdy už byl dropion odloven na zahradě rodiného domku v Cerhenicích(12:30h) a vypuštěné stratokešemi na cestě k Zemi. Myslel jsem si, že tímto stavem pro mne tato akce končí a já si pojedu něco nafotit do centrálních Brd k Rožmitálu, ale když jsem zjistil souřadnice dopadu prvních keší jen nějakých 30km severozápadněji, tak jsem se rozjel směrem k Rokycanům.

dsc_4169.jpg

Stmívalo se a provoz na místních silničkách houstl a po okolí bylo vidět mnoho keškařů s čelovkami. Tento styl(hon) hledání mne odradil a tak jsem pro mne v neznámem terénu začal lovit už tradiční keše. Opravdovým zážitkem bylo hledání keše Šedivec (samostatný skalní útvar v hlubokém lese) při komírající čelovce, kdy jsem byl jen 100m vzdálen od spadlé stratocache(Mobile Solutions nalezené až druhý den) a bloudivý návrat(19:15h) do basecampu k autu.

mapa-strato.jpg

  Podle pravidel hry pořadatelé akci plánovali jako jednodenní s ukončením v 18h, ale bylo odloveny jen 4stratocache, další v neděli a v pondělí, kdy důvodem(nízká teplota? pyropatrona k oddělení keší?) byla ztráta komunikace mezi řídícím střediskem a jednotlivými kešemi. Je pozoruhodné, kdy z výšky stratosféry 31km(-60°C) při rotujícím klesání (2,5m/s) byl rozptyl dopadu keší kolem 8km v přímce!

                                                                                                                                                       zapsal Venca Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Balonové létání a stratocaching