Jdi na obsah Jdi na menu

                                                                                   Expedice PERU 1970 

Obrazek

Jen objektivní zhodnocení historie může vést k poznání své minulosti a poučení pro budoucnost a i české horolezectví má své milníky vývoje, které je dobré mladší generaci občas připomenout. Dne 31.5.2010 uplyne 40let od události, která se tragicky zapsala do historie našeho sportu, kdy pod lavinou vyvolanou silným zemětřesením v oblasti Huascaránu v peruánských Andách zahynula celá horolezecká výprava a pohřbila lezeckou elitu té doby.

Obrazek

Všech 14 účastníků zavalila lavina v základním táboře mezi jezery Llanganuco a Orcococha a získali tak tragický primát - poprvé v dějinách horolezectví zahynula celá expedice do jednoho muže. Byli to Arnošt Černík (44), Milan Černý (26), Vilém Heckel (52), Jiří Jech (38), Valerián Karoušek (41), Jaroslav Krecbach (24), Miloš Matras (37), Ladislav Majsner (34), Milan Náhlovský (26), Bohumil Nejedlo (38), Zdeněk Novotný (32), Jiří Rasl (34), Svatopluk Ulvr (32) a Václav Urban (35). 13dní předtím při zpáteční cestě z předsunutého tábora, při překračování potoka, spadl do vodopádu, do hloubky asi 30 metrů, nejlepší horolezec výpravy, Ivan Bortel (27), který byl členem horolezeckého oddílu VŠ Praha, kde jsem rok nato začínal svoji horolezeckou dráhu.

 Na jejich věčnou památku proběhlo 30. května 2010 ve 14 hodin na prostranství za stadionem v Bedřichově slavnostní odhalení památníku Expedice Peru 1970. V těchto místech startuje lyžařská Jizerská 50, pojmenovaná od 3.ročníku jako memoriál této expedice. Památník je dílem manželů Koláčkových a skládá se z kompozice šesti bloků domácí jizerské žuly představující pohyb těžkého valícího se kamene. Jednoduchý tvar z kamenů je doplněn bronzovou linií, hranolem, který je vložen horizontálně do spodního kamene, kde jsou uvedeny základní údaje o události - jména horolezců, datum a místo tragedie.

Obrazek

 

                                                                                                                                     zavzpomínal  Venca

 

Náhledy fotografií ze složky Odhalení památníku expedice Peru 1970