Jdi na obsah Jdi na menu

Vůně písku

     Daleko, daleko od stověžaté Prahy, za mnoho řekami a lesy, v severovýchodním koutku východních Čech, pod krásným zámkem se usadila moje rodina, která si užívá nádherného okolí města Náchoda. V jeho blízkosti je mnoho pěkných, ne-li přímo překrásných skalních oblastí, které se staly mojí druhou láskou. Proč druhou láskou? Protože na prvním místě je moje přítelkyně Jana s malým Šimonem, Lucka a Páťa. Ale rychle nazpátek ke skalám. Letošní průběh zářijového počasí mi zatím přeje. S partou kamarádů – Jindra - správce skal a průvodce turistů;Obrazek Jakub - průvodce turistů; Franta „Dávač“ - instruktor skautů; Jirka „Mamuťák“ - správce lezecké stěny z Hradce Králové a spousty dalších kluků a holek, s kterými rád lezu. Každý máme svoji osobní stupnici obtížnosti, kterou když překonáme, tak máme radost, takové to pohlazení po duši, že se nám dařilo. Pro tento pěkný pocit z lezení se snažíme, v těchto slunných dnech, co nejvíce uvolnit z práce. Těšíme se na okamžik, kdy se sejdeme pod skalou a nastoupíme do cest, které vedou jenom a jenom nahoru, vstříc modré obloze, prozářené slunečními paprsky. A když se já dostanu na plošinu vylezené pískovcové věže, tak si sednu a přebírám energii Slunce s vyhřátého povrchu s podmanivou vůni písku. ObrazekNejraději čerpám energii na „uchu“ Džbánu v Adršpašských skalách. Vede sem jedna z nejstarších cest udělaná českými horolezci z Prahy – Stará cesta za VII.b.(J.Janeba, M.Jedlička, R.O. Bouše, D.Jedličková -květen 1935) Po nasycení našich duší pohledem po okolních věžích a pěkné krajině, založíme s kamarádem lano do slaňáku a jedeme dolů, abychom příště mohli opět prožívat tuto krásnou euforii.

     A čím se mohu za tyto poslední dny prezentovat. Nejvíc jsem navštívil Adršpašské skály, kde jsme si s klukama vybrali věž Kamarádská, kde jsme zdolali Železné přátelství (VIII.a). Další věže, které jsme ještě navštívili byly: Štěpánská koruna, Údolní hrana VII.b, v oblasti Za pískovnou jsme vylezli krásnou cestu VII.b. Naše výjezdy nesměřovaly jenom do Adršpašských skal, ale i do Teplických a Jiráskových skal. Do Jiráskových skal jezdíme s Janou, malým Šimonem a Luckou velmi rádi. Lucka tam má svoji trampolínu a zejména je tam nádherný klid, kde jen slyšíte zpěv ptáčků a šumění stromů. Jana z dlouhodobého lezeckého půstu se začíná probouzet. Malého Šimona necháme pěkně spinkat v kočárku (on je přes den většinou hodný) a pouštíme se do krátkých cest, abychom byli co nejdříve dole. Jen jednou se stalo, že Jana zapomněla malého Šimona schovat do stínu a potom když jsme přišli, tak jsme zírali údivem.

Obrazek

                                 Nějak se nám ten malý nezbedník na tom Sluníčku opálil.

                                                                            Pozdrav z Náchoda posílá,  Pavel „Štika“, Jana, Šimon, Lucka ,Patrik

 

Náhledy fotografií ze složky Adr 2009

Komentáře

Přehled komentářů

andrej - No vidíš.

Je to jenom VIIb. Stoupej výš a výš, to je to co mne napadlo. aŠ.

Pavel - Bylo to veliké

Andreji vyváděl ,malina byla na začátku hodně sladká ,potom přepad jsme nahodili,dneska bych to lezl čistě ,ale morál byl morál ,a od borovice už přesně musej sedět nožičky ,jo,jo, veliký zažitek .Dneska jsme byli s Janou a Šimonem nakupovat v Hradci ,tak jsme skočili na stěnu a Janina lezla už zase cestu za cestou .Pohoda,Šíma valil voči jak to mámě leze .

andrej - Ahoj Pavle.

Mám ji za sebou. Vyváděl si ji? Nástup spárou ( určitě to byla malina, Královská dala zabrat víc).Druhá zápletka (přepad do stěny" nebo jste hodili lano na kruh" lezl jsem to čistě). Třetí traverz(spíš nohy než ruce "technika"). potom přímo na horu, lahůdka. aŠ.

Pavel - Nejde vůbec o nej .....

Děkuji Venco , bylo to velikánské ,Starosta je obrovský a bylo na cestě opravdu několik zapekliťaček .Velikou úctu k prvolezcům ,ti kdo nelezený a neznalý terén pokoří .
My jsme věděli VII.b a bylo to obrovské .

Venca - Andreji, anglánské kecy nemaj cenu

Vloni mi můj typ na nejaktivnějšího lezce klubu neprošel, ale letos si myslím, že není pochybností, kdo je nej(už i výkonnostně) ve Stáří. Dík za tvoje informace, Polická pánev má zelenou (skály suché, lezení bez omezení), ať to leze a vychutnej si vrchol Starosty.

Pavel - Starosta ""STARÁ CESTA""

Zítra ráno jdeme na Starostu ,snad nám bude přád počasí .
Určitě tam bude mnoho cizincu jako každý den .V těch nejnavštěvovanějších dnech jsou davy cizinců v Ádru .Už to není jako dřív co vypráví Jani ,jenom kytara a horolezci .....jojo .Ale je tu pořád krásně .

andrej - Přeložím Vám to amatéři..

Je to napsáno anglánsky, ne anglicky. Gut je Goot, no jako karel got. Climbink, už se mi chce spát. And,jako Andy, žeby velehory? See. Zasyčel had, nebo ze skupiny Kiss vystrčili jazyk a zahráli tvrdej rok. Nemyslím tím rock, ale rok. Do you understand. aŠ.

Jarda - Angličtina

Po přečtení komentářů mi to nedá, abych nepřispěl svým názorem. Souhlasím s klukama v tom, že, Andreji, drž se svého lezení, ve kterém jsi dobrý, ale nepouštěj se do výroků v cizích jazycích. Tvoje snaha být světový za každou cenu, potom příjde velmi trapná. Na ostravsku se říká, hovoř tak, jak ti narostl zobák. Neztrapňuj se.

Dan - Také nechápu

Opravdu zajímavý příspěvek, původně jsem nechtěl reagovat, ale prostě mi to nedá. Andreji na stěně i na skalách lezu svoje maximum. Já lezu pro radost a nehraji si na čísílka. Já jsem rád, že se utrhnu z práce a zajdu na překližku, natož někam ven na pár hodin. Mně to ke štěstí stačí. Myslím, že každá cesta na skále je pěkná a má svoje kouzlo, ať je za IV nebo za IX. Pro někoho to může být směšné, ale momentálně lezu obtížnost okolo VI. Ty máš silnější stránku v lezení, já zase v gramatice anglického jazyka. To co jsi tam napsal je opravdu směšný a možná bych poprosil správce o stažení příspěvku.

Venca - Andreji, já ti nerozumím!

Andreji, nemohu nereagovat! Já neumím anglicky, bohužel jsme jako generace měli povinnou ruštinu a tak používám pro pochopení cizích řečí překladače. Měl by si se držet rodného jazyka a nebo aspoň té češtiny i když v té ti také moc nerozumím. Ta tvoje poslední věta je opravdovou tajenkou! Německo-anglický paskvil a ještě zkomolený. Jen tak pro zajímavost: Gut je anglicky pupek,střevo,střívko,břicho.. a climbink angličtina nezná! Fakt se to nedalo přeložit.

andrej - Dan je mladej...

nezkusil humáč,(radši to nezkoušej) klofnout pěknou cestu (aspoň trošku těžší), netrénovat na stěně(skus Panťák). Pavle, super článek. Kolik lidí se umí takhle vyjádřit? Někdo ti může ledacos závidět, ale já ne. Protože vím co je lezení pro radost a ne honění se za čísly. Gut climbink and see you in the Rock.aŠ.

Dan - společná akce

Něco společného podniknem, bylo Polínko a bude poslední slanění kde určitě někam vyrazíme :D a k tomu kouření? Ať si dělá co chce, ale je to humáč :D

Pavel - Brzy ve skalách

Snad se brzo potkáme nebo naplánujeme něco společného ,jako v loni Sedmihorky byli moc fain .Dane nezlob se na Jindru ,to je jeho rituál .Je to závislák jeden .
zatim ahoj

Dan - Vajgly

Jo i chvála ode mě, moc pěknej článek, nádherný fotky a vtipnej závěr článku-OPRAVDU POVEDENÝ !! Ale ty cigára v těch skalách !!! Nemám nic společnýho se zelenejma, ale ty cigarety do skal nepatřej..FUJ

Venca - Pískaři

Zůstanu s tou chválou v české kotlině, písky jsou specifikou čechů a sasíků, je to jejich a ne žádné anglánské "gut climbing". Pěkné, pěkné, pěkné až ti upřímně závidím a říkám si, proč se to dno druhohorního moře neusadilo blíže u Prahy. Začínal jsem na písku a asi ta vůně ve mně zůstala navěky. Zdravím celou náchodskou frakci a přeji ať to roste a leze.