Jdi na obsah Jdi na menu

Už je to 35let

           Stoleté oslavy výročí Lezeckého kroužku Prachov
  Čas nezastavíš, ale pozitivní na něm je, že počítá všem stejně, nehledě na majetek či vyznání. Řadím se už mezi klasiky co něco pamatují i když né uplné začátky lezení v Prachovských skalách v začátku minulého století.

Stará cesta na Mnicha - Hendrych,Kubín 4.10.1907

 Moje první setkání s Prachovem proběhlo 25.června roku 1972 a dalo by se říci, že tím začala moje horolezecká kariéra i když v posledních letech jsem tomuto regionu dost nevěrný a naposledy jsme tady s Andrejem a Pexesem lezl v září 2004 - Východní cestu na Obeliska, JV.stěnu na Šlikovku, 4kruhovku na Mnicha, J.cestu na Richelié.. Jen tak na úvod pro ty, co tyto časy nepamatují (70léta minulého století)

klasika 70.let, ten nahoře co to tahá jsem já

 - dodržovali se striktně pískovcová lezecká pravidla (žádný borhák či magnézium), prodejny s lezeckým materiálem u nás neexistovaly a tak se sháněl různě (dovážel se jednodušeji z NDR, složitě z nepřátelské západní Evropy), lezlo se v bačkůrkách, slaňovalo se klasicky na Dulfera (hrudák mělo jen pár vyvolených jedinců), lano se uvazovalo přímo na tělo (osmičkou přes hrudník a ramena) a lezlo se na dvojatém,

Hendrych v Dulferu

 karabiny většinou železné, sedělo se u kruhu ve smyčce, jistilo se přes karabinu a přes tělo a stupnice obtížnosti končila číslem VIIc (pouze v NDR byly VIIm). V té době bylo na Prachově asi 12 VIIc a nový prásk Šicí stroj VIIc (RP 9a) na Dráždany od Charouska, Mocka a Vaníka. Byli jsme mladí, silní a nebojácní a naše výkonnost se pohybovala někde na hranici VII/VIIb, ale zpátky do současnosti.

Atmosféra oslav výročí

 Společně s pamětníky z LKP jsem si v příjemné atmosféře vzpomínek na ty léta osobně oslavil 35let pohybu ve vertikálním světě zvaném horolezení. Prošel jsem si známá místa ve skalách a zjistil, že se tak zas mnoho nezměnilo i když nových cest na které se dá jen koukat zase přibylo. 

                                                                                                                                               zavzpomínal Venca Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky 100-let LKP

Komentáře

Přehled komentářů

Venca - 100let LKP

Byl jsem tam z P.Jandíkem a ten to popsal takhle - http://www.horyinfo.cz/view.php?cisloclanku=2007090007&nazevclanku=100-let-lkp