Jdi na obsah Jdi na menu

Sv. Jan pod Skalou 2008

 Kristova léta už máme za sebou, aneb vápencové lezení v Českém krasu.

   Pro neznalé oblasti Sv.Jana pod Skalou jsou Kristova léta název cesty v sektoru Za klášterem, která byla přejištěna bývalým správcem oblasti M.Pletánkem, který se zde v obci, která byla v  r. 1999 vyhlášena jako nejlepší obec středočeského regionu a skončila jako třetí celorepublikově, usadil.

 Obrazek

Jako první cestu jsme zde lezli známou Křížovou cestu V A0 (6-), dělanou Němci Störe - Metzner (DAV Munchen) v roce 1943 , vyváděl Pexeso a která vede přes jeskyni a dolézá se k vrcholové vyhlídce s křížem. Také tato cesta doznala přejištění a první naše délka var.Pražská (M. Albrecht - J. Gaisl z roku 1962) končila štandem ve velké jeskyni. Výlez z jeskyně je klíčové místo a dříve za A0 se už leze čistě. 

Obrazek

 Mírně nám v traverzu zamrholilo a od posledního jištění jsme slaňovali po nových jistěních (vždy 2bh) kolmou stěnou nad cestami Tvrdý beat 7-, Vzpomínka na Pšendu 6+, které jsme zkoušeli od nástupu ke 4borhákům. Kvalitně odjištěno i když už znatelně obtížnější než Křížová. Nezbytností je helma, protože ze stěny občas něco sletí a následky jsou vidět na rozervaných stromech pod stěnou. Nakonec jsme dávali zmiňovaná Kristova léta, které jsem já poprvé lezl v roce 1992, obtížnost byla udávána V A0 (Nepískovcové skály v Čechách - 1.díl) a v průvodci od P.Resche - Český kras a okolí(2000) za 6. 

Obrazek

Od té doby, i když si to tak detailně nepamatuji, nic zásadního neodpadlo a tak to vidím na klasickou svatojánskou pětku. Lezení se nachází v CHKO a je povoleno ve směru za klášterem od 1.července do konce roku a to ješte né v celé šířce (označeno horolezeckými značkami) a sestupy jsou povoleny jen slaněním. Dříve byl problém a porušovalo se to obcházením po hřebeni dolů, ale v současnosti se většina posledních jištění (bh) nachází těsně pod hranou výlezů, slaňuje se a nedochází k udajnému ničení chráněné květeny ze strany lezců. 

Obrazek

 Klášter, který v poslední době prochází velkou opravou a kde pobýval v 9.století v travertinových jeskyni poustevník Ivan a okolí je hojně navštěvováno turisty (bohatá historie, naučné stezky, bývalý vápencový lom Paraple, Bubovický potok...) i v méně příjemném počasí, tak jako jsme ho měli i my. Není bez zajímavostí, že obcí procházela nejstarší značená turistická cesta v Čechách - cesta Vojty Náprstka  Beroun-Sv.Jan-Karlštejn. Občerstvení, kterého jsme také využili se nachází v hotelu Obecná škola

Obrazek

Jedná se o podobné lezení jako na Kotýzu (dává dohromady FAM) a stav cest v oblasti díky přejištění je celkem dobrý  a rozhodně klidnější než na Srbsku a v lomu Alkazar, kde to už v dolních galériích dost klouže.

                                                                                                                       navštívili 12.7.2008 -  Pexeso a Venca Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Sv. Jan pod Skalou 2008

Komentáře

Přehled komentářů

Venca - Míla na Křížové

Koukněte na video z výstupu cesty - http://lezec.cz/clanek.php?key=7101

Andrej - Po letech lezení,

vůbec nerozumíš lezení. Kopyto. aŠ.

Venca - Máš zaseknutou klávesnici?

Andreji, jseš moc zkratkovitej ve svých komentářích, že podstata tvého sdělení mě nedochází. Neboj se diskuzního fora, číst umíš (správče), tak reaguj! braň se!, v útoku (kopat kopyty) ti to jde lépe.

Andrej - Správče

.................aŠ.

Venca - Andreji ty nezklameš!

Já osobně proti Srbsku nic nemám, naopak, ale v Alkazaru na spodní galérii už to není o lezení, ale o smýkání se a je jedno jestli máš kopyta, nebo lezečky. Najeď si do diskuzního fóra, něco pro tebe mám.

Jarda - Proč brát radost !!!

Andreji, prosím, buď trochu shovívavější. Ne všichni lezou pro výkon, ale pro potěšení a pro radost.

Andrej - Nelez v kopytech

a nauč se stát na stupech. Nevím co máš proti Srbsku. Ty to tam tak důkladně znáš? aŠ.