Jdi na obsah Jdi na menu

           Skalní útvary Rumpál u Sklené Huti a Jablečné skály u Zbiroha
  Obě oblasti se nacházejí ve správě OVK Západní Čechy a dobrý průvodce, nákresy, fotky a ostatní informace o nich jsou na stránkách plzeňského oddílu ALPIN club Plzeň, které pravidelně navštěvuji a mám jej ve svých oblíbených a nebýt pupeční šňůry s H.K.Stáří Praha a bydlet někde na plzeňsku, tak jsem určitě jejich členem. Společnost známých klasiků J.Košaře, L.Zalabáka, J.Benetky, O.Heina... a objevitelů, přejišťovatelů Pepy a Pepíka Skuhrovců by se mi zamlouvala.

Obrazek

Rumpál je vzdálen od Prahy, kolem 80km po dálnici D5 a u Mýta se odbočuje na Sklenou Huť do PP Radeč. Dopravní prostředek se nechává na začátku obce a krátce po zelené a vlevo vzhůru se dojde ke skalám, kterým vévodí nahoře Vyhlídková věž. Skály jsou moderně přejištěny lepenými borháky, což je předurčuje k zvýšené návštěvnosti lezců a údolní 16m markantní plotna s cestou Mikrokosmos je opravdu lákavá. Měl jsem s sebou i matroš, ale počasí rozhodlo, že z lezení nic nebude a tak jsem jen fotil a dělal rekognoskaci lezeckého terénu i když pod skalami byl ještě sníh a ledové plotny znesnadňovaly ty nejlepší záběry. Dopoledne jsem ještě stačil zahájit svoji geosezónu a to vyhledáním keše Kamenné moře směrem na vrch Brno a po přejezdu ke Zbirohu jsem navštívil zříceninu Řebřík a tam odlovil druhou keš zvanou Petr a Pavel. Nedaleko odsud se nacházejí buližníkové Jablečné skály, které tvoří 8 okrajových stěn (Pivovarská, Jablečná, Ořechová, Brloh, Křivoklátská a Kotlík) a 3 věže (Dešťová, Tunelová a Suk) na které vede asi 70cest částečně zajištěné skoby a kruhy.

Obrazek

Nejlepší přístup je z obce Jablečno (asi 600m), odtud po silnici směrem na Líšnou a od kříže polní cestou k lesu a po žluté značce ke skalám. Podle průvodce jsou také často navštěvované a v létě obaleny mravenci, ale já osobně jsem nepotkal ani jednoho človíčka a ani jednoho mravence, zato stopy po černé zvěři byly vidět v lese na každém kroku. Obě oblasti nejsou o nacvičování těžkých sportovních cest, ty hledejte jinde, ale o poklidném lezení v pěkné přírodě, takže pytlík s magnéziem můžete klidně zapomenout doma, zato si přibalte do kletru buřtíky a sirčičky, ale s těmi ohníčky opatrně a mějte vše pod kontrolou. Slibuji, že se sem určitě vrátím a poskytnu více informací o samotném lezení.

 

P.S. Jelikož fotogalérie obou navštívených oblastí je rozdělena do dvou částí, tak dávám odkaz na foto Jablečné skály: sem.

                                                                                                                                      zapsal VencaObrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Rumpál