Jdi na obsah Jdi na menu

                   Lezení ve Velkém lomu v Poříčí - 27.2.2010, Pexeso a Venca

Letošní zima je mimořádně povedená pro příznivce zimních sportů, kteří si ji dosytosti užívají a tak tento víkend byla první možnost nějaké lezecké aktivity v přírodě i když předpověď počasí nebyla úplně optimální. Přesto jsme zvolili blízké Poříčí nad Sázavou i když padla i varianta lezení pod střechou, ale vše nakonec vyšlo perfektně.  Dalším důvodem byla moje loňská absence zde a také zvědavost zjistit podmínky lezení po vyhlášení zákazu lezení místním OÚ. Místní chataři prosadili své, ale nebudou to mít s lezcema tak jednoduché.

Obrazek

Od rána svítilo sluníčko, teplota šplhala do příjemných jarních hodnot a cesta z Prahy příjemně utekla. První zaregistrovaná změna v Měsíčňáku byla nová provozní budova u fotbalového hřiště, takže zmizela příjemná restauračka u chovné nádrže i když věřím, že fotbalisti nějakou osvěžovnu zde u hřiště ponechají. V tomto úseku už zmizela asfaltová silnice a pokračovalo se v hlubokých sněhových kolejích osadou podél Konopištského potoka. Nezajeli jsme až k Velkému lomu a využili místo, kde se dalo otočit do protisměru a zbytek raději došli po svých. Sluníčko se opíralo jen do části lomu zvané Suterén a tak jsme začali lézt zde. Tak jak rychle vysychala další místa v lomu jsme přecházeli zleva doprava přes Terasu a skončili s lezením v Podkroví.

Obrazek

Vylezené cesty jsou zapsány v našich aktivitách, zde na stránkách, ale to není podstatné. Jediným místem, které zůstalo celý den ve stínu byla dolní část Garáž s pěknou plotnou a známou cestou Uzená kráva. Jediným rušivým elementem v údolí byl marný boj stříbrné Fabie se zledovatělou cestou, který po pár hodinách vzdala a vrátila se. Po cestě za celý den prošlo jen pár turistů, proklusali dva koně s jezdci a přišel Pavel Novák(kutnohorský člen OVK) se synem si také zalézt, který si místní lezecké terény pochvaloval. Na nástupech cest pod stěnami bylo dost sněhu, takže jsme si užívali nezvyklé lezecké podmínky a skončili s lezením včas, abychom z údolí bezpečně odjeli ještě za světla. Bylo to pěkný, brzký začátek lezecké sezóny 2010.

                                                                                                                                                  zapsal VencaObrazek

 
 
 

Náhledy fotografií ze složky Poříčí nad Sázavou únor 2010

Komentáře

Přehled komentářů

martan - také pěkné

Na Kotýzu tou dobou sníh nebyl, skály jsou na sluníčku. Franta něco opravil, my jsme obdivovaly keře a stromky a nakonec si s námi zalezl i Zdeněk Vaník.