Jdi na obsah Jdi na menu

Petrova speleo-výprava na Slovensko

   Takže jak jsem slíbil, zkusím něco napsat o výpravě na Slovensko. Udělal bych to dřív, kdybych tušil, že mezi lezci bude takový zájem o dění v podzemí. Napřed bych rád případné zájemce nasměroval na odkazy, aby si člověk udělal obrázek o co šlo -
       Jaskyňa Hučiaca vyvieračka 
  Po nekonečné cestě směrem k Rožnavě, jsme ve 4 hod. dorazili do Kunovej začátek ponoruTeplice. Tam už na nás čekala osádka prvního auta. Dali jsme pár panáků, nějaký to pivko a šli spát. V devět, po nelehkém probuzení, se konala porada, do které jsem moc nekecal a nechal to na zkušenějších. Pozdě odpoledne, po balení cajků pro potápěče, jsme odnesli část věcí do jeskyně. Tam v Tetínském dómu jsme je odhodili a šli na pivko.
Druhý den ráno, někdy po 11 hodině, spíš později, jsme začali odnášet druhou část. Hned před jeskyní se stal první průser, když mi ve foťáku došla baterka. Nezastavilo nás to a tak potápěč začal s první sérií ponorů.Na konci schůdné části jeskyně je sifon, za kterým se dostoddech v Tetínském dóme pravděpodobně nachází další pokračování. Bohužel cestu pod vodou uzavírá šutr zaklíněný mezi skalama. Takže první věcí pro potápku, bylo to zprůchodnit a pak pokud možno proplavat a zapsat se tak do historie. Bohužel se ukázalo, že udělátko na odstranění balvanu je bez další úpravy na nic. A tak zatím co kluci přemýšlí co a jak, já navazuju kontakt s místníma. Bohužel jsem to přeťápnul a trávím noc na toaletě.
 Další den jedu do Rožnavy, pro baterku a kluci zlepšují udělátko. Odpoledne jdeme zase zkusit štěstí. Po druhé sérii ponorů se podaří s tím šutrákem pohnout a cesta je volná. Tím, ale vypršel čas a tak objevy budou následovat příště, snad.
       Následuje vyklízení Zuga a rozlučka v hospodě, né tak dramatická, jako seznamování. No a v neděli ráno nekonečná cesta domů.
 
                                                                                                                                                                         Petr K.
 

Náhledy fotografií ze složky Expedice Zugó

Komentáře

Přehled komentářů

Andrej - Písek...

...v nafukovacím polštářku vraženej mezi dvouma deskama odvalí šutr. Anebo olovo. Asi vtom bude nějaká finta z fyziky, nebo vy jste tak fyzicki silní. Možná ja jsem ten největší blb. Přesto dík za odpověď. Kdyby se ještě k tomu vyjadřil Walou, Bohouš, Peťas.... Tí se asi pravděpobně přeorientovali na speo manšaft. Nebo pro ně je to espaňo vesnice, ještě víc než pro mne. aŠ.

Petr - Udělátko

„Udělátkem“, se rozumí nafukovací polštářek, vražený mezi dvě desky. Ten se z kyslíkové lahve nafoukne a pohne s tím šutrem. Bohužel měl velký výtlak a málem potápěči vyrazil zuby. Druhej den se místo pytle písku, co byl na nic, do desek narvalo olovo a bylo to OK.

Andrej - Udělátko.

Na odstranění balvanu potřebujete udělátko? Nechápu. Že jste se udělali v hospodě (a ne jednou) je asi věc jiná. Dík za pobavení. aŠ.