Jdi na obsah Jdi na menu

Není dobré, že se na písku leze za každého počasí!

   Pískovec, jako málo pevný lezecký materiál, který když nasákne vodou, vyniká malou mechanickou pevností a při horolezecké činnosti dochází u něho k nenávratnému opotřebení. Toto je nezpochybnitelný fakt, který je nutno respektovat a proto státní ochrana přírody zakazuje vstup na mokré pískovcové útvary a mělo by být v zájmu nás všech horolezců toto dodržovat, protože zachování pískovcových skalních útvarů dovoluje nám(i dalším horolezeckým generacím) dále provozovat, tak jedinečnou lezeckou aktivitu, jako je pískovcové lezení.

Obrazek

Je zajímavé, že v dnešní době, kdy si lidstvo už uvědomuje svůj negativní dopad na životní prostředí, nejsme schopni si chránit něco tak světově unikátního, jako jsou skalní pískovcová města. Ne všem lezcům je jasno, že v CHKO (NP a dalších chráněných území) je horolezecká činnost ze zákona zakázaná a proto svaz ČHS pravidelně žádá o udělení vyjímek pro lezení v konkrétních lokalitách. Dodržování pravidel lezení v pískovcových skalních v Čechách je nezbytnou nutností k udržitelnosti stavu povolení lezení ze strany ochrany přírody. Další komplikace můžou nastat při neseznámení se s místními úpravami, které můžou pravidla doplňovat.   V době své lezecké mladosti jsem takovéto zákazy a upozorňování vnímal vcelku laxně, ale jak jde čas, mám v tomto jasno - za mokra se na písku neleze!

Obrazek

Vhodnou pomůckou pro orientaci, zda do skal či raději do hospody, je web Skalní oblasti ČR (ver.4), který je součástí svazových stránek a lehce je dosažitelný ze znaku ČHS na našem home klubových stránek , kde funguje solidní předpovědˇ počasí pro jednotlivé lezecké oblasti Čech. Další zdrojem informací pro oblast Českého ráje je server hruboskalsko.cz, kde byla zelená (povolené lezení) naposledy 2.srpna. Samozřejmě nic není dokonalé a protože se berou data od profesionálů z ČHMÚ, tak je úspěšnost přímo úměrná jejich předpovědím.

                                                                                                                                      polemizoval  VencaObrazek

P.S. Podle mne je lezení na písku za mokra mnohem větší prasárna než používání mága v pískovcových oblastech, kde je to ochranáři zakázané.

 

Komentáře

Přehled komentářů

Venca - Sliby, chyby!

Jardo, vzhledem k tomu, že slibované pokračování tohoto příspěvku byl jen tvůj další nerealizovaný nápad, mažu v nadpisu římskou číslici.

Venca - II.díl

Jardo, kdy dáš do placu slibovaný pokračování příspěvku z pohledu profesionálního meteorologa? Pískovcová sezóna za chvíli končí!

Chlapec - Potichu nebo nahlas na mokrý písek?!

Potrefenec se ozval, to je příkladné, dopadlo to na úrodnou půdu, ale nesdílím jeho připomínku(2věta) k článku. Humor je koření života a v našich článcích ho není nikdy dost, ale můj příspěvek byl podán ode mne smrtelně vážně i s tím dodatkem. Opravuji P.S. speciálně pro Pexesáka - Lezení potichu za mokra je podle mne ještě větší prasárna než lezení nahlas na mokru!!! V obou případech je pravděpodobným výsledkem poničená pískovcová skála, ale při životní filosofii, když nejde o život, jde o hov.. se to dá přežít, ale když dáš z výlezovýho mechovýho(a mokrýho) rajbasu na Kokoříně podlahu, tak už může jít i o život. Je zajímavé srovnání, že z rozflákané opuky na HISu se slézá, ale mokro na písku nevadí a jde se na to.

pexeso - písek

Ten chlapec má pravdu, za mokra se na písku NELEZE. A kdyš, tak potichu.