Jdi na obsah Jdi na menu

Moravské krasové podzemí

O víkendu 24. a 25.10.2009 byla ke 40. výročí objevení otevřena Amatérská jeskyně v Moravském krasu. Pro vstup do této jeskyně bylo nutné se předem objednat, protože návštěva tohoto jeskynního komplexu, který není veřejnosti přístupen, je omezen i počtem vstupujících speleologických nadšenců.

Naše skupinka čítající deset lidí (za HK Stáří odnož krtek Bohouš a Peťas) samozřejmě nesměla chybět a tak brzo ráno odjela směr Moravský kras. Sraz byl u Sloupskošošůvských jeskyní, které jsou sice „ceprovskou“ (pro neznalce Ivana Baji cepr=turista) dírou, ale proč nevyužít volný vstup na speleoprůkaz a tří kilometrový prohlídkový okruh pro zahřátí stačí.

Obrazek

Další zastávka Macocha a Amatérská jeskyně. Systém Amatérské jeskyně má cca 40 km a každý rok se prodlužuje o nové objevené prostory. Prohlídka zahrnovala pouze zlomek hezkých prostor a byl to choďák. Někteří z nás proto navštívily sousední jeskynní systém, který je podstatně menší, ale zato jsme se dokonale vyřádily v plazivkách.

Obrazek

Ostatní jeskyně jsme odložili na příště a navštívili podzemí, kde místo krápníků jsme zkoumali burčák, vínečko a kotel vynikajícího guláše až do ranních hodin.

V neděli jsme objevili vytesané sklepy v pískovci. Několikakilometrová spleť chodeb, která sloužila jako ukryt ve válečných dobách. Párkrát jsme se sice probourali mezi brambory, ale jinak moc hezký.

                                       Moravská podzemí stála za to. Ahoj Peťas

 

Náhledy fotografií ze složky Moravské krasové podzemí