Jdi na obsah Jdi na menu

     oblast Mařenka 5.8.07 - Pinda, Pexeso s přítelkyní, Venca

Letos už zde lezecká frakce Stáří lezla (Karlova , Počernická...), ale já zde měl tříletou přestávku (nepočítám v to neúspěšnou návštěvu za účelem lezení ledů v komíně) a od posledka s Pexesem rozlezenej Hard rock na který ale tentokráte nedošlo.

sestup strmým kuloárem pod stěnu

 Možná na podzim, až budou příhodnější podmínky. Přístup strmou strží k Vltavě doznal několik chválihodných úprav a i dole je vidět brigádnická činnost správce oblasti. Určitě dojde i na přejištění staršího jištění nově nafasovanými borháky (100ks) ze svazu.

stěny Mařenky nad Vltavou

 I když zákonitě dojde k větší návštěvnosti těchto skal, protože se rozšíří lezitelnost starých cest, tak dlouhý přístup od civilizace (auta, restaurace...) doufám udrží oblast v současném stavu. Jelikož slunce pražilo, tak jsme začali lézt cesty v levé části skalní stěny (Krbůškova, Mařenky třetí dech), které byly částěčně ve stínu.

mohutný pilíř Karlovy cesty

 Vlastní stěna leží v pásmu teplotně a tlakově přeměněných hornin a je tvořena metavulkanity (sopečný tuf, žíly porfyritů...) a dovoluje dojištění fixních prostředků vlastním jištěním (vklíněnce, friendy, hexy...). Při lezení je třeba opatrnosti, protože terén je místy lámavý. Nejlepší přístup je z obce Krňany nebo Třebsín po žl.značce do osady V Proudech (asi 40min), nebo z druhé strany z Teletína.

slanění na dvě šedesátky

 Nejstarší výstupy jsou od Franty Kutty (Stará, Karlova, Komín...) z roku 1956, dalším plodným obdobím jsou 70.léta (Hard rock, Šípková Mařenka, Kaaba...) hlavně aktivitou nadějného Pavla Schwarze (zahynul v Himaláji v roce 1979).

Venca nad Vltavou

 Na přelomu 80 a 90.let vznikají cesty s příznačnými názvy Končíme Miloši, Drž se Václave, Konec marxismu v Čechách od dvojice Sládek - Betlach. Poslední (a možná jediný) dostupný průvodce je 1.díl Nepískovcové skaly v Čechách v kapitole Střední Povltaví a Dolní Posázaví od Igora Nováka. Správcem oblasti Mařenky je Honza Polák a HOSoHoPo.

i toto je možné vidět na Mařence

 Naše pohodové lezení pokračovalo na Cestě přes okno (už v trojce), ale můj předčasný odchod znamená i předčasné zakončení našeho článku o lezení na Mařence. Ode mne vše.

                                                                                                                                                  zapsal Venca Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Mařenka 2007

Komentáře

Přehled komentářů

Venca - Dokončení

Nechcete Pavlové dopsat hapy end k článku a přidat nějakou fotku z lezení?