Jdi na obsah Jdi na menu

         Lezení na Vraní skále - 8.7.2007 Pexeso a Venca

Začnu článek troškou informací z oblasti geografie a geologie a popíšu tento skalní útvar, který nemá velkou návštěvnost a potřeboval by z mého pohledu ze strany místního správce oblasti nějakou tu údržbu.

 lezci z H.K.Stáří Praha

 Vraní skála je samostatný skalní útvar na vrcholu stejnojmeného zalesněného kopce u obce Svatá v CHKO Křivoklátsko asi 5km na sever od Zdic. Jde o buližníkový útvar s nejhodnotnějšími výstupy v členité až 30m vysoké S stěně. Dále na východ navazují na hlavní masiv další skalní bloky a to Samotář, Kazatelna, Žabáček, Podivín a Nos.

Pexeso v slanění

 V průvodci Nepískovcové skály díl 1. z roku 1986 je popsáno asi 35 výstupů. První výstupy (A.Černík-M.Lev) zde vznikly ve válečných letech 1942-44 a na zrezivělých skobách je to znát. Dalším obdobím jsou šedesátá a sedmdesátá léta minulého století (M.Laxa, F. a J.Čápovi, V.Jícha, J.Kobylka...) a nachází se zde i několik nýtů z pozdější doby.

správce Píkovické jehly

 V cestách, které jsme lezli tj. Procházka, Vé-eS, Bratrská, Lišejník je dobré (skoro nutné) založit něco svého (vklíněnec, friend, smyčka..), protože to málo fixního jištění (staré skoby, malé kroužky..) nebudí žádnou důvěru. I přesto, nebo právě proto, je zde lezení zajímavé a vyžaduje patřičnou obezřetnost a rozvahu při výstupu a vo tom to je.

                                                                                                                                                  zapsal Venca Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Vraní skála 2007