Jdi na obsah Jdi na menu

                  Měsíční údolí pod Kozákovem(Proskalí) - Pexeso, Venca

Toto o této oblasti říká průvodce v databázi Skalní oblasti ČR na webu ČHS a i když se vším nesouhlasím, ať si udělá každý obrázek sám, ale za návštěvu to stojí. Měsíční údolí, neprávem opomíjená oblast pískovcových okrajů na JZ úpatí Kozákova. Tvoří je dva rozbíhající se skalní masívy: kratší, asi 200m dlouhá Polední strana a delší, asi 350m dlouhá Půlnoční strana. Oblast údolí je též zvaná Proskalí a nachází se zde kolem 30skal a asi 200cest. Skály jsou tvořeny převážně pevným cenomanským pískovcem, což skýtá krásné lezení podobné jako na Suchých skalách. Cesty jsou hodnoceny starou klasifikací do VIIc a ocení je především ten, komu nevadí, že na místo vrchol věže vyleze do vřesu a borůvčí. 

Obrazek

 Podhájí

 K lezení jsme si vybrali Polední stranu, která je většinu dne pod sluncem oproti Půlnoční straně, kam slunce nikdy nezavítá. Příjezd do oblasti je bezproblémový, po průjezdu Turnova centrem a pod Rotštejnem ve Vesci vpravo nahoru do Podhájí. Parkování v rekreačním zařízení (příjemný správce) a odtud už jen kousek k vodárně v údolí a ke skalám. První pohled na skály a divokou scenérii okolí je sympatický, ale skály nejsou jen tvrdý cenomanský pískovec, ale i dost solivé partie nevzbuzující velkou důvěru. 

Obrazek

 plotna Měsíční stěny Cesta úplňkem VIIb

 Jde o klasickou pískovcovou oblast, dělanou převážně místními (L.Jón..), takže lehčí cesty k dojištění jen smyčkami a kruhy až od sedem nahoru. K několika kruhům jsme i dolezli, ale nejvíce jsme si užili v cestách relativně lehčích a ty dolezy do vzrostlých vřesů byly fakt výživný. Lezení je zde povoleno od 1.7 do 31.10 a my jsme zde lezli na Poustevníkově skále, Krkavčí skále a Měsíční stěnu a dolů scházeli kolem Andělského pilíře. 

Obrazek

 údolka Proskalské jehly

 Na závěr jsme navštívili i protilehlou stranu s impozantními hůře dostupnými věžemi Kozákovská a Proskalská jehla. Na seznámení s novou oblastí to stačilo a příště jedem na Hodkovicko.

                                                                                                                                             Venca Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Kozákov Měsíční údolí