Jdi na obsah Jdi na menu

Drábské světničky 2008

                      Drábky 7.6.2008 - Pexeso, Dan, Venca

Drábské světničky spolu s Příhrazy patří do skupiny Skály na Mužském a  jedná se o skalní hradbu mohutných pískovcových bloků výrazně vystupujících nad hradišťskou rovinou. Začínají u restaurace "Na krásné vyhlídce" a táhnou se k Drábskému masivu, kde se prudce lomí a končí u "Klamorny" směrem na hrad Valečov. 

Obrazek

 Pohled na Drábský masív z Drába

Naše rozhodnutí pořádání lezecké akce na písku Českého ráje či Dubských skal bylo dáno předem příhodným počasím, ale konkrétní oblast vykrystalizovala až těsně před výjezdem z Prahy. Na Vlhošť kam nás zval Petr a do Měsíční údolí pod Kozákovem, které jsem objevoval v zimě jsme nemohli z důvodů začátku lezecké sezony až od 1.července. A tak se jede na Drábky!

Obrazek

 frakce "115" za "mlada"

 Dan zde byl poprvé, tady sbírá zkušenosti z lezení na písku a já po dlouhých patnácti letech, znovuobjevuji tamní lezecký terén a ani Pexeso toho tady moc nenalezl. Z tohoto pramenil i náš výběr cest  zde a na Čínskou věžičku, kde jsme ještě s Garbierem zkoušeli (4.7.1993) první přelez Hedvábné cesty za VIIb, jsme dorazili až po bloudění. Žahavé kopřivy pod nástupy za Lomem, kde jsme ji hledali se moc nelíbily. 

Obrazek

 Dan

 První naše cesta  byla oblíbená exponovaná JZ. stěna na Drába, protože na Drábský sloup se z důvodů hnízdění ptactva nemohlo, škoda, ale více mne překvapilo množství lezců a na tamní oblíbené cesty se pomalu čekalo pořadí. 

Obrazek

 na vrcholu Sokola

Pod údolkou na Sokola nás dokonce mírně zdržela krátká přeháňka, ale nakonec jsme vytáhli z kletru i druhé lano a cestu stylem "kombajn" vylezli. Restaurace u hřiště dole pod skalami funguje ke spokojenosti horolezců i když více návštěvníků zde sledovalo náš první vítězný zápas na Euro 2008 a panovala zde pravá sobotní pohoda. 

Obrazek

 posezení u hřiště

Tato akce nebyla o množství  vylezených cest, ale pískovcové lezení si stále zachovává a to je dobře, svá specifika daná odjištěností cest, kvalitou materiálu, ale hlavně prostředím, kde se provozuje.

                                           Tak to viděl a zapsal jeden ze zúčastněnýchObrazek, ale rád by si početl, jak to viděl někdo další.

 

Náhledy fotografií ze složky Drábské světničky 2008