Jdi na obsah Jdi na menu

       Víte, kde to je? Asi jediným lezcem z našeho oddílu, který zde působil, byl Jogín a to už je hodně dávno. Já osobně jsem zde byl poprvé a naposled v roce 1969,  na táboře v nedaleké Předboři, ale to jsem aktivitu zvanou horolezectví ještě neprovozoval. 

Obrazek

Možná, že více lidí zná hrad Choustník, no spíše zříceninu, kterou ale husiti nikdy nedobyli i když to sem měli z Tábora jen 20km, ale všichni určitě znáte bramborové lupínky Bohemia chips, které se vyrábějí  v obci Choustník a tam to je. V regionu Jižní Čechy, oblast Táborsko, sektor Choustník, skály Rozcvička, Bašta, Třináctka, Vyhlídka, Žlutá stěna, Opičí stěna, Lužnická skála a Mravenčí věž se nachází ortorulové romantické skalní městečko, které nabízí řadu výstupů na nevysoké skalní seskupení a příjemné okolní prostředí.

Obrazek

Z horolezeckého hlediska poskytují zdejší skály možnost téměř všech způsobů lezení. Krátké cesty vedou převážně ve svislé, rozmanitě členěné a velmi pevné skále. Jištění: Fixními prostředky jsou zabezpečeny všechny cesty kromě těch, které se dají jistit smyčkami nebo vklíněnci. Z mrazivé, ale slunečné návštěvy jsem pořídil obsáhlou fotografickou dokumentaci, navštívil hrad a ještě v okolí odlovil několik geokeší.

                                                                                                 tulák po českých horolezeckých terénech - VencaObrazek
   

 

Náhledy fotografií ze složky Choustník 2009