Jdi na obsah Jdi na menu

  Předem mého reportu z letošní valné hromady mi to nedá a chci vám sdělit pár osobních dojmů z této akce. Jsem pravidelný účastník valných hromad (25návštěv na VH) a viděl a slyšel jsem toho dost a návštěva je pro mne už taková rutina, ale až letos to na mne dolehlo tak nějak více. Všemu co se za ta léta v našem sportu změnilo rozumím, ale jak tak pozvolna stárnu, špatně se asi adaptuji na nové pořádky a zkrátka jsem více a více konzervativní. Začínal jsem s lezením před 50ti lety, tam mám svoje kořeny, ale dost se toho událo a i to naše horolezectví se někam posunulo a to bylo na letošní valné hromadě nosným programem s velkou diskuzí. V roce 2018 na VH vystoupili zástupci nově založené skupiny České sportovní lezení s tendencí prosadit své zájmy (koncepci), ale toto nebylo tehdá vyslyšeno.

dsc_9148_2018.jpg

  Dnes se mi zdá, že převládá jejich argumentace a současný VV razí jejich politiku. Chápu, že vývoj nelze zastavit a je nutné se tomu přizpůsobit, ale já už jiný nebudu a skončím jako horolezec a ne jako jen lezec, ale zpět k valné hromadě.

dsc_1609.jpg

   Účast byla velká, ČHS má 30299 členů, 361oddílů a usnášenischopnost byla v pohodě (přes 41% členské základny), objevili se nové tváře a proběhla velká názorová  diskuze. Samé pozitiva, která dodavají letošní VH na patřičném významu.

dsc_1604.jpg

  Zahájení proběhlo pod taktovkou předsedy svazu Janem Bloudkem a řízení schůze se ujal předsedající Petr Resch a Jiří Oliva nás seznámil s partnery přinášející dotace (1,6mil. Kč + 1mil. v materiálu). Následovala volba komisí a schválení Jednacího a volebního řádu Valné hromady, programu VH, zpráva Revizní komise (Martin Mašát), Výroční zpráva za rok 2022 (J.Bloudek), hospodaření v roce 2022 a rozpočet na rok 2023 (Marek Klíma) a přednesení(vysvětlení) návrhu nové struktury ČHS (J.Bloudek).

dsc_1623.jpg

   Bylo hlasováno pro novou koncepci svazu (VV- Generální sekretář- 6sekcí vedené managery) s kladným výsledkem. A pak začal problematický bod č.11-změna vizuální identity ČHS. Ze strany VV je argumentováno změnou v členské základně (průzkum 2009/ současnost) a potřeba upřesnění názvu + vizuální logo svazu.

dsc_1633.jpg

   Po plodné diskuzi se hlasovalo, které dopadlo v neprospěch návrhu usnesení VH ke změně identity. Náš klub Stáří a oddíl HOBRDY + Rakovník jih hlasoval také proti.

dsc_1636.jpg

  V závěrečné diskuzi se probíraly slevy pro členy (instruktory), problematika nesoutěžní mládeže v oddílech, dostupnost finančních prostředků pro mladé závodníky... Pozorohudným jevem bylo po odhlasování Usnesení VH a po zakončení VH to, že se neutíkalo rychle domů, ale ještě se živě diskutovalo a to bylo po 14:00h.

P.S. Další informace o VH jsou v BULLETINu č. 75/2022 (odkaz) a také na - Horyinfo Petra Jandíka

                                                                                                                                        účastník VH ČHS - Venca  Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky VH ČHS 2023

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Venca - Identita ČHS

Je to problém, ne že ne! Tak jako je společnost dosti rozdělená, tak členská základna ČHS nemá jednotný názor na změnu/nezměnu jak názvu svazu, tak loga. Pro odlehčení, rozdělení s pomlčkou: Československo=Česko-Slovensko, horolezectví=horo-lezení.
Zatím je změna identity většinou odmítnuta.