Jdi na obsah Jdi na menu

           Poslední slanění H.K.Stáří Praha v termínu 6-8.10.2023
  Život nám přináší samé změny, ať chceme či nechceme a jedna taková nastala i při naší tradiční oddílové akci. Opouštíme po létech Albrechtice v Jizerkách a přesunujeme se do nedaleké Smržovky. Ubytování zařizuje Tom, který ale nakonec z rodinných důvodů nejede. Díky Tome, ubytování bylo nadstandartní a všichni si to pochvalovali a vešli jsme se.

fsc_1643.jpg

  V pátek se scházíme v tradiční sestavě -  Dan s Dominikou a synem Tadeášem, Venca s Aničkou, Peťas s Janou a Džekinou, Pexeso s Míšou a Rohanem, Sylva, Regina a Lenka. Jelikož v měsíci září má plno lidí v oddíle své narozky a svátky, tak přichází na řadu náležité oslavování a tulamorka do nás padala, jak špína do kanálu. Předpověď počasí není ideální, ale nakonec nadalekou skalní vyhlídku Finkstein (Čertova studánka), kde jsme už dvakrát slaňovali, vyměnujeme za slanění v Polsku, které navrhl Peťas a udělali jsme dobře.

fsc_1598-poreba.jpg

   V sobotu ráno vyrážíme vlakem ze zastávky Smržovka-Luční, která je od našeho basecampu pár minut z kopce směr Tanvald až na konečnou v Szklarska Poręba Górna. Skály nejsou daleko, ale v cestě nám stojí říčka Kamienna, ale i ta je zdolána a nahoře na nás čeká vysoký žulový masiv Krucze Skały s padesátimetrovou údolkou.

fsc_1624-slaneni.jpg

 Parádní slanění s výhledem do údolí a na protější lezecké terény Krzywe Baszty, Odsłoń, Piętnastka a Śpiewak. Dalším naším cílem je Schronisko „Kamieńczyk”, kde se nachází vodopád Kamieńczyka, který je nejvyšší (27metrů) v polských Sudetech. Začíná drobně mrholit a tak hledáme útočiště v nějaké osvěžovně a navštěvujeme lokál se zajímavým názvem - Bistorante 654 mn.p.m. Příjemná obsluha, chutné jídlo, Velkopopovický Kozel, to vše cenově srovnatelné s tuzemskými cenami a platba kartou. Zpáteční cestou vlakem se příjemně bavíme a překvapivě i zpáteční jízdenka u mladé průvodčí byla stejná a ne jako vloni, tak ji zveme na večerní párty k nám, protože je ze Smržovky.

fsc_1666.jpg

  Navečer nás opouští Dan s Dominikou a malým, protože Dana čeká nedělní služba vlasti ve Kbelích a nám poklidný večer probíhá při konzumací nějakého to alkoholu, ale nevypijeme zdaleka všchno a hodně toho vezeme domů. Vymýšlíme ještě nějakou aktivitu na neděli, ale ráno prší a tak uklízíme po sobě a připravujem se na odjezd domů. Nakonec se počasí umoudřuje a chystáme ještě nějakou akcičku. Na zpáteční cestě jsme se ještě zastavili na Malé Skále na Panťáku a důkladně jsme to tam prolezli a víkend završili opět v sympatickém Boučkově statku na jídle.

fsc_1699.jpg

    Naše oddílová akce skončila a podle ohlasů pamětníků bylo slanění jedno z nejdelších z pohledu výšky, kdy jsme svazovali dvě lana dohromady. Natočilo se i malé video, které je možno shlédnut zde.

   A na úplný závěr vás Stáří Praha zve na tradiční akci - Vánoční setkání klubu! Včas vás bude váš předseda informovat, udělejte si čas a doražte.

                                                                                                                                             zapsal Venca Obrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Posledni slanění 2023

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář