Jdi na obsah Jdi na menu

         Vojta a Venca na vápně v Českém krasu.
  Je to už přes 30let od mé první návštěvy vápencových skal Českého krasu zde u Srbska a moje soukromé statistiky ukazují skoro 500výstupů z toho 400 na tom horším konci lana. Tenkrát zde byl správcem skal známý pamfletista a velký propagátor tamního lezení Míla Pletánek, mými spolulezci byli kluci z Rudého Letova, zdejší skály nebyly tak oklouzané, jištění nic-moc(převážně samodomo nýty, kroužky, skoby...), jak z pohledu kvality i kvantity a také lezecká návštěvnost zde byla spíše komorní.

dsc_9536.jpg

Lezení v bývalém lomu Alkazar vzniklo jako alternativa pro méně nabušené lezce na konci 80.let minulého století a slyšel jsem kdysi takovou teorii, že Vlastina stěna, Blážina stěna, Stěna Kotlů, Červené stěny a Pupek musí být tímto novým lezeckým terénem zachráněna pro příští generace sportovních lezců. Měl jsem prvotně naplánovánou Plotnu u Srbska, kde jsme často s Honzou Mrkvou začínali zjara vápencové lezení, ale ty doby jsou nenávratně pryč. Bylo zde bohužel obsazeno a tak jsme pokračovali dále do Srbska a do Alkazaru.dsc_9521.jpg
 Jako člen OVK pro Prahu a střední Čechy jsme souhlasili někdy v roce 2011 s vybudováním Lezeckého parku Alkazar(první v ČR), který slouží široké lezecké veřejnosti. Lezecký park sestává z osmi velmi dobře zajištěných výstupových tras v nejspodnější etáži lomu Alkazar(u veřejného tábořiště), které jsou vhodné zejména pro děti. Obtížnost pět metrů vysokých výstupů je 2 až 5. Další velmi dobře zajištěné výstupové trasy vedou v levé části dolní etáže. Obě části Lezeckého parku jsou spojeny snadným přístupem po železných kramlích. Pro malé začínající lezce, kteří už mají určité návyky z umělých stěn(navazování na lano, cvakání expresek, slaňování, jištění prvolezce....) je toto ideální terén pro získání prvních zkušeností s lezením venku. Počasí v neděli slibovalo letní teploty a to se bezezbytku naplnilo a tomu odpovídala návštěvnost na skalách i provoz cyklistů, bruslařů i chodců na přístupové asfaltce. Musím přiznat a přeji jim to, že dnešní mladá generace má nesrovnatelně lepší podmínky než mi před 47lety a může si to lezení prakticky vyzkoušet, právě třeba zde.

dsc_9495.jpg

  S Vojtou jsme přelezli všechny výstupy v dolní části a nahoře lehkou sestupovku(12bh) a několik dalších kvalitně odjištěných výstupů. Od moji poslední návštěvy zde uběhlo dlouhých 8let, lecos se změnilo, ale stále se dá úspěšně zaparkovat autem za fotbalovým hřištěm a občerstvení je zde pomalu na každém kroku, přesně v duchu dnešní doby. Vzhledem k pokročilému věku už to není jako za mlada, nohy dlouho nevydrží v těsných lezačkách a neustojí ty malé oklouzané stupy, ruce už hůře vzládají zavřené úchopy, ale ta chuť si sáhnout na skálu a něco přelézt tam stále je.

alkazar-1.4-046.jpg

S dětmi jsme už v Alkazaru párkrát lezli a nechce si to někdo znova zopakovat?

 

                                                                                                                                            Vojta a Venca Obrazek 

 

Náhledy fotografií ze složky Srbsko 2018