Jdi na obsah Jdi na menu

Tak po roce zase ve Wallisu. Po tel. domluvě s Pexesem nacházíme ubytování a ještě ten den dáme aklimatizační vyjížďku pod Weissmies, využívaje lanovky gratis. Další den to samé opakujeme, tentokrát s výbavou, pod Allalin. Zapojíme se do kolony lidí směřující na vrchol. Ve spodní části cesty jsme ohrožováni sjezdařema, pak se situace uklidní a bez problémů dokončujeme výstup.

img_4189.jpg

Weissmies nám dá zabrat víc- převýšení je skoro dvojnásobné, ale i tak jsme v pondělí, v jednu na vršku. Pak následuje odpočinkový den, kdy se dohadujeme, co dál. Tom trvá na Domu, já navrhuji Nadelgrat, nechce se mi vláčet stan tak vysoko.

Bohužel Tom má navrch a tak ve středu šlapeme s plnou polní na bivak. Ferrata s tím vším na zádech je docela výživná a je jasný, že dolu to bude (a taky byl) opruz. Na chatě dáme pivko a jdeme spát. Před pátou nás budí kolemjdoucí, tak bereme bágly a ploužíme se za nimi. Ledovec má trhliny, jdeme proto na laně.

img_4146.jpg

Výstup do sedla Festi je max. 2 i s mačkama v pohodě. V sedle se dohadujeme, kudy dál. Všichni jdou hřebenem, ale vidíme, že dvojka nahoře trošku váhá, nechceme riskovat návrat a tak jdeme Normálku. Podcházíme dva obrovské séraky, z nichž jeden, po tom co projdeme – se urve. Většina z něj k cestě nedoklouzla. Šlapání stěnou je nekonečné, radši jsme měli jít hřeben. Navíc tahle cesta je používaná jako sestupovka, takže je trošku zavátá a nevýhodně prošláplá. Je poledne a jsme konečně na hřebenu, na vrchol je to ještě půl hodinka. Dost fouká, já mrznu a tak ani nefotím- naštěstí to zachrání Tom. Prakticky hned sestupujem, kupodivu to jde líp. Přimotá se ke mně nějaký chlap a povídá, “jsem Švýcar“. „Já Čech“, odpovídám a nechápu. „A tohle je švýcarská hora“, dokončí myšlenku a pokračuje v sestupu – zajímaví lidé.

dscn3658.jpg

Hodíme věci do stanu a jdeme na jedno. Chceme se rozšoupnout a objednáváme si polévku. Obsluha nám sdělí, že se vaří jen pro ubytované hosty – zajímavé zvyky. Nakonec ji ale dostaneme, nese nám to chatař osobně v doprovodu dvou servírek a podle otázek se jdou podívat na ty exoty, co chrápou venku.

         Co dodat? Dvě piva a dvě polívky alá pytlík – 36F.

 

Náhledy fotografií ze složky Dom 2014

Komentáře

Přehled komentářů

novodobý Koniáš - Congratulations to climb the mountain Dom

Blahopřání k dosažení vrcholu, hodnotné fotky a pro ty ostatní vzkaz. Jedno horolezecké přísloví říká, že výstup končí až úspěšným sestupem. Toto bych pro našince z klubu doplnil větou - klubová akce končí až příspěvkem na našich webových stránkách. Není důležité dosáhnout vrcholu, ale důležité je, se o zážitky podělit s ostatními!