Jdi na obsah Jdi na menu
   Začnu tento ryze sportovní příspěvek trochu nelezecky a to hlubším zamyšlení se nad našimi klubovými setkáními. Za doby svého předsednictví v klubu jsme se pravidelně po desetiletí sházeli (postupně restaurace Valérie, U Pecků, klubík v Sochářské, U Karla, V Ráji...a určitě jsem ještě na některá místa zapoměl), ročně i 25x. Postupně zájem upadal a tak se schůze převedly v březnu 2006 do prostorů lezeckého centra Mammut z důvodů zvýšení návštěvnosti. Současná situace, kdy se schůze konají měsíčně a kdy se na schůzi ne-sejdeme je bohužel realita. Co nadále s tím?
        Přiznávám se, že i já dávám přednost, když je ideální počasí a čas, návštěvě lezecké akce před schůzováním.

dsc_1292.jpg

Rozhodnutí navštívit Branické skály, které jsou vhodným lezeckým terénem pro začátek sezóny a rozlezení se, bylo v mém letošním lezeckém kalendáři už v únoru, ale nepříznivé jarní počasí bylo vždy proti. Až 15.května nastal ten správný návštěvní den v této nové pražské lezecké lokalitě v místě bývalého vápencového lomu (PP Bránické skály s celoročním povolením lezení). Sektor Branické skály se dělí na 5 okrajových skal(Pravá část za kostelíčkem se neleze) s počtem asi 40 dobře odjištěných cest a i když se nejedná o perfektní vápno, tak tím, že zde v současnosti leze větší množství lidí, bude brzy většina volnějších chytů a stupů uvolněna a skončí pod stěnou a proto je dobré používat zde blembák. S Danem jsme lezli(stř.RP,PP stylem) v Levé plotně cestu SCREAM OF STONE, kterou současný správce skal Marťas udělal v březnu 2011 a byla zde první, pokud nepočítáme pár pokusů(skob) z minulosti. Cesta je dlouhá přes 40m s dvojitým slaněním za mailonky, kompaktního sklonu a odjištěna nýty, které svým rozestupem "dovolují" i nepříjemné 10metrové sjezdy v rajbasu.

dsc_1332.jpg

Další cesta s nástupem pár metrů napravo se nazývá TOBOGÁN, má obloukovitý tvar a je hustě odjištěna 13borháky, takže morál mužete nechat doma. Cesta s nástupem (označeno třemi vykřičníky) u okraje plotny PIZZA AL SPINACI, pokračující vpravo koutem a středem nejvýraznějšího trojúhelníku byla značně znečištěna naplavenou zeminou shora a proto nedolezena(nebyli jsme samy). Posledním naším výstupem byla cesta JENHÁKY přes 3borháky. Všechny cesty v Levé plotně končí skoro nahoře slaňovacím řetězem, dlouhé cesty mají přestupovou slaňovací mailonku, fixní jištění je pomocí nýtů nebo lesklými/tmavými borháky a v jedné je i krabice s vrcholovou knížkou Záměrně neuvádím obtížnost, protože ta se +- pohybuje kolem 4stupně UIAA, takže pohodové lezení jen kousek od zastávky MHD Přístaviště, s dobrým parkováním a v blízkostí letní zahrádky osvěžovny Na Jezerce. Pro ty výkonnostní lezce, pohybující se v klasifikaci 8/9 a více, je zde po nástupu lanovou ferrátou v Převisech i 10-(UIAA) od nabušeného Karešáka.

dsc_1357.jpg

Počasí nám víc než přálo a sluníčko do nás nemilosrdně pralo, protože plotna je situována přímo na západ. Zajímavé lezení blízko frekventovaného Barandovského mostu s nevšedními výhledy na Vyšehrad, Pražský hrad a protější smíchovský břeh. Pro mne překvapující velká návštěvnost a to i něžného pohlaví a napoprvé letos venku to i docela lezlo.
                                                                                                           zaznamenal  Venca  Obrazek
 

Náhledy fotografií ze složky Branické skály 2013

Komentáře

Přehled komentářů

Předseda - Klubová setkání

Přečti si úvod svého článku a potom reaguj !!!!!!

Místopředseda - Re: Klubová setkání

Jardo, já předpokládal tvoji osobní reakci, ale nedá mi to. Víš co je to svoboda písemného projevu? Té tvoji rozkazovací větě: "Přečti si úvod svého článku a potom reaguj!!!!!!" nerozumím a neakceptuji ji. Vím co píši, já jsem nereagoval na úvod svého článku já jen reagoval na tvůj diskuzní příspěvek. Přiznávám, že moje písemné vyjadřovací prostředky nemusí být optimální, takže znovu a jednodušeji. Ten úvod mého příspěvku je historická skutečnost seznamující ty služebně mladší(ty co to nepamatují) v klubu, jak to chodilo dříve. Nic víc, nic mín, ale já jsem chtěl především odpověd na otázku: Co s tím?

Předseda - Klubová setkání

Porovnáváš neporovnatelné. Před deseti lety byla jiná situace a to zejména ekonomická. V dnešní době je mnohý z nás vdečný za to, že může pracovat. Ne každy má odrostlé děti, je bez finančních závazků a může si volit svůj čas pro své koníčky. Mnozí z členů klubu mají rodiny, kterým davají přednost, což je pochopitelné, protože v rodinách mají své zázemí. Mnozí dělají mimo Prahu nebo jejich pracovní vytížení je takové, že se nemohou pro daný termín uvolnit. A v neposlední řadě, většina z nás jsou nekuřáci a návštěva zakouřených hospod je neláká i když v poslední době na základě rozvýjejícího se trendu vznikají nekuřácké hospody, ale zatím je jich málo. Jsou zde i dlaší argumenty o kterých se možná rozepíši v samostatném článku. A nakonec i Ty sám přiznáváš, že když je pěkné počasí, tak dáváš přednost bránickým skalkám před klubovým setkáním.

Místopředseda - Re: Klubová setkání

Jardo, nechce se mi polemizovat o ekonomické situaci jedinců v klubu, o vděčnosti našich chlebodárců, o zázemí našich rodin a stárnutí našich vnuků, o zakouřeném Mamuttu či Gutovce, ale podle našich politiků(aspoň těch vládnoucích) žijeme v nejblahobytnější etapě rozvoje novodobého českého kapitalismu. Zajímavé podle mne je spíše to, že po delší době vznikne článek o hlavní náplni našeho oddílu,tj. o lezení po skalách a diskuzi vyvolá jen tvoje úvaha o neúčastenství na schůzích klubu.